"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE: Efekti Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS (FOTO)

Više od 600 prijava za korupciju podnijeto je Uredu u prošloj godini. Posebno su ranjivi sektori obrazovanja i zdravstva.

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2024  

  • 0

Od 1. januara 2023. godine nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo mogu obavljati samo jednu javnu funkciju.

Ovo ograničenje odnosi se na sve nivoe vlasti. Od tada, 94 nosioca javnih funkcija podnijeli su ostavku. 42 to je učinilo samoinicijativno, dok je njih 47 podnijelo ostavku nakon pokretanja postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa. Petoro njih to je učinilo nakon što je Ured utvrdio postojanje sukoba interesa i izrekao sankciju, u vidu poziva za podnošenje ostavke. 81 nosilac je razriješen s javne funkcije, dok je za 13 nosilaca u toku procedura razrješenja.

Također, pokrenuta su 84 postupka za utvrđivanje sukoba interesa. Od tog broja, šest je okončano utvrđivanjem sukoba interesa, 64 su okončana nakon što je utvrđeno postojanje sukoba interesa, dok 14 postupaka nije okončano.

Više od 600 prijava za korupciju podnijeto je Uredu u prošloj godini. Posebno su ranjivi sektori obrazovanja i zdravstva.

Ove efekte i rezultate, nakon usvajanja zakona, predstavio je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Predstavnike medija upoznao je sa ishodima postupaka za utvrđivanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija, prijavama korupcije i dodjelom statusa zaštićenim prijaviteljima korupcije, te provedenim aktivnostima u oblasti jačanja integriteta javnih funkcija.

Predstavnicima medija obratila se i resorna ministrica pravde, Darja Softić Kadenić, Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini i Deborah Mennuti, zamjenica šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji se primjenjuje od 1. januara 2023. godine, jedan je od ključnih antikoruptivnih zakona. Sprječava sukob interesa nosilaca javnih funkcija, štiti prijavitelje korupcije i jača integritet javnih institucija, navode govornici.

Zakon je ovlastio Ured za borbu protiv korupcije KS da utvrđuje i sankcioniše sukob interesa, dodjeljuje status zaštićenim prijaviteljima korupcije, kao i da vrši procjenu usaglašenosti planova integriteta institucija sa Zakonom i Uputstvom za izradu i provođenje plana integriteta, te donosi preporuke za unapređenje planova integriteta institucija.

Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, zaključeno je na konferenciji za medije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...