POLITIČKI POTRES U HRVATSKOJ NAKON MILANOVIĆEVE OBJAVE: Plenković u problemima, još jedina loša vijest za HDZ stiže iz Bosne i Hercegovine…

Butković je kazao i da ga je iznenadila Milanovićeva izjava da će se kandidirati.

  • Regija

  • 16. Mar. 2024  

  • 0

Nižu se reakcije nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović objavio da će se parlamentarni izbori održati 17. april, ali i nakon što je objavljeno da će Milanović biti nositelj SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici.

- Mi smo rekli više puta da su nam svi datumi prihvatljivi. Nama je sve dobro, sve nam paše. Naši partneri su spremni. Malo je neobično da su izbori u sredini tjedna, ali sve je u okviru zakonskih odredbi. Veselimo se kampanji i idemo po novo povjerenje hrvatskih građana nakon dva zahtjevna, ali uspješna mandata, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Premijer Plenković na Milanovićevu objavu kandidature oštro je odgovorio iz Osijeka.

- Opozicija je slaba. SDP je slab, nikada slabiji, čak i po anketama koje su nekada njima sklone, stoje loše, i znaju da nemaju šansi u srazu s HDZ-om i s našim političkim partnerima na parlamentarnim izborima. Druga politička poruka je, a on to sam spominje, očito DORH. Ne može biti ništa drugo nego strah. Ja ne znam od čega i zašto, ali ovakav paničan potez radi samo netko koji je u velikom strahu i navrat-nanos čini ovakve poteze. Njemu na odgovornost, nama dodatna motivacija za pobjedu, rekao je među ostalim Andrej Plenković.

Butković: Mi ćemo iskoristiti izbornu kampanju da ukažemo na postignuća Vlade


- Mi sigurno nećemo, kao ni do sada, govoriti nešto što nije uljudno. Mi ćemo iskoristiti izbornu kampanju da još jednom ukažemo svim našim građankama i građanima na postignuća Vlade. Oporba nema tu rješenja, ona ne nudi ništa novo, ona ne nudi ništa optimistično. Njima je glavno baciti blato na HDZ, baciti blato na premijera, na ministra i misle da će time dobiti izbore. To je njihova strategija. Međutim, ja sam uvjeren da je s takvom strategijom i s takvom klimom koju oni stvaraju teško dobiti izbore, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Butković je kazao i da ga je iznenadila Milanovićeva izjava da će se kandidirati.

- Iznenadilo me je kad sam to vidio tu vijest. Još me je više iznenadilo zato što je on ostao predsjednik države. Znači, predsjednik države ide na izbore da bi postao premijer. Jedna je to čudna situacija. Vidjet ćemo, ne znam. Mi se ne bojimo, idemo na izbore hrabro. U osmoj izbornoj jedinici imamo velika postignuća i temeljem toga očekujem povjerenje hrvatskih građana, kazao je Butković.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je na konferenciji za novinare da je danas prekrasan dan jer se kreće u promjenu.

- Krećemo u promjenu koja je Hrvatskoj nasušno potrebna. Izborni dan u srijedu postat će praznik slobode i demokracije, ali postat će i simbol trenutka kada se Hrvatska ponovno počinje mijenjati na bolje. Prije 24 godine također smo imali izbore koji nisu pali na nedjelju, a od 2000. do danas ovo su definitivno najvažniji izbiori s kojima se Hrvatska suočava, zato što su ovo postali izbori za demokraciju, kazao je Grbin. 

Znam da je bilo mnogo kritika na moj račun i zato neću biti kandidat SDP-a za premijera Republike Hrvatske. Zoran Milanović će biti nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici. On će biti, kazao je Grbin, uskoro predsjednik Vlade RH.

Milanović: Okupit ćemo saborsku većinu, jasnu i čvrstu


- U životima svakoga od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drugačije u biti ne može, prestaje uobičajeno, prestaje normalno, prestaje banalno, kazao je predsjednik Milanović novinarima.

- Taj čas je kucnuo na moja vrata, na vrata mnogih od nas, ali na moja vrata konkretno nametom stanovitog Turudića. To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama, kazao je Milanović.

- Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj zagori - da se konji sedlaju. Okupit ćemo saborsku većinu, vjerujem jasnu i čvrstu, za vladu nacionalnog spasa - baš tako, nacionalnog spasa - i punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih staja koje su AP i njegova bulumenta ostavili iza sebe, rekao je Milanović.

Ostojić: Očekivao sam da će Milanović povući takav potez

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić, bivši ministar u Milanovićevoj vladi, rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da mu je Milanovićeva objava bio pozitivan šok.

- Svatko tko smatra da treba biti odgovoran prema ovoj državi, prema sigurnosti njenih građana, prema demokraciji, povukao bi ovakav potez, rekao je Ostojić.

Dodao je da je i očekivao da će Milanović kao pravi predsjednik povući takav potez i preuzeti puno teži posao od onoga što u ovom trenutku radi.

Komentirao je i Plenkovićevu tvrdnju da se radi o paničnom potezu koji neće uspjeti.

- Baš je dobro da se tresu, meni je drago da su napokon u panici, rekao je Ostojić, ustvrdivši da se u HDZ događa "pakiranje kofera".

Osvrćući se na tvrdnje ustavnih stručnjaka da je Milanović trebao dati ostavku na mjesto predsjednika, Ostojić je rekao da predsjednik prema zakonu i Ustavu ne može obnašati dvije javne dužnosti, a kandidat za Sabor nije javna dužnost.

- Predsjednik Republike u svakom slučaju je najavio da će dati ostavku ako bude izabran u hrvatski parlament i naravno u situaciji da to bude onda nespojivo, rekao je Ostojić.

Dodao je da Milanović osim toga nije član stranke.

Sutra ujutro održava se sjednica Glavnoga odbora SDP-a, na kojoj će, kako neslužbeno doznajemo, biti i Milanović, i na kojoj bi se trebali utvrditi predvodnici svih deset lista.

Benčić: Zanimljiv potez, ali i pozitivan s aspekta izlaznosti

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je izbor 17. travnja za datum izbora zanimljivim, ali i pozitivnim, s obzirom na to da bi mogao pridonijeti većoj izlaznosti birača.

- To je u svakom slučaju zanimljiv potez i sigurno neočekivan, međutim, mi ga gledamo dosta pozitivno s aspekta izlaznosti jer smatramo da bi to moglo pridonijeti izlaznosti, kazala je Benčić za Hinu.

Svi su iznenađeni jer do sada nismo imali situaciju da se radni dan pretvara u neradni dan zbog izbora, to je ustavnopravno moguće, ali do sada se nije koristilo, dodala je.

Benčić ističe da je stranka Možemo! spremna za izbore, ima program te ima dovoljno vremena da prenese svoje poruke biračima.

- U šestom mjesecu prošle godine računali smo da će izbori biti sredinom travnja pa smo se tako i organizirali, dodala je.

Benčić smatra da je situacija zrela za izbore i micanje HDZ-a s vlasti.

- Ljudi su ogorčeni na sve što se događalo u zadnje vrijeme, od korupcije, afera do izbora Ivana Turudića, što je kap koja je prelila čašu. Mislimo da je dobro da na tom valu uđemo u kampanju i da to bude val koji će skinuti HDZ, kazala je.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić izjavila je da su ulaskom predsjednika Republike Zorana Milanovića u parlamentarnu kampanju 'još sigurniji da je HDZ gotov'. 

- Ulaskom Zorana Milanovića u parlamentarnu kampanju na strani SDP-a još smo sigurniji da naša dva bloka dobivaju ove izbore i da je s HDZ-om gotovo, objavila je Benčić.

Centar o kandidaturi Milanovića na parlamentarnim izborima


Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak reagirao je na najavu predsjednika Zorana Milanovića da na predstojećim parlamentarnim izborima bude SDP-ov kandidat za premijera.

"Mi smo uvijek zagovarali pobjedu nad HDZ-om i u dvojbi ili HDZ ili Hrvatska, odabirali Hrvatsku. Ovaj potez će to učiniti mogućim. Ostvarit će pobjedu nad HDZ-om i mi želimo biti dio te priče. Sve ostale stvari ćemo dogovarati s partnerima“.

Grmoja kandidat za premijera Mosta i Hrvatskih suverenista

Most i Hrvatski suverenisti u petak su objavili predizborni spot na društvenim mrežama u kojemu se Nikola Grmoja predstavlja kao njihov kandidat za premijera na parlamentarnim izborima 17. travnja te uz ostalo najavljuje slanje vojske na državnu granicu ako postane predsjednik Vlade.

- Hrvatska je danas zarobljena država, moramo je vratiti. Danas u ovom presudnom trenutku objavljujem svoju kandidaturu za premijera i želim te na svojoj strani, poručuje Nikola Grmoja biračima u predizbornom spotu objavljenom u petak poslijepodne na društvenim mrežama u ime koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista.

U novoj ulozi za nadolazeće izbore predstavio se pod motom "Premijer na tvojoj strani", a naveo je i političke ciljeve od oslobađanja zarobljenih institucija, osiguranja dostojanstvenog života, osnaživanja obitelji i demografske obnove, povratka dijaspore, zaustavljanja ilegalnih migranata do zaštite suverenizma i sela.

- Kada oslobodimo naše institucije, pravdi će biti privedeni svi oni koji svojim lopovlukom uništavaju budućnost naše Domovine. Pošteno plaćena radna mjesta zadržat će mlade u Hrvatskoj, a čim preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, ograničit ćemo uvoz strane radne snage, poručio je Grmoja. 

Uvest će, naveo je, jedinstveni dječji doplatak i razne olakšice kako bi se potaknulo demografsku obnovu, a posebna će pozornost biti na stambenom zbrinjavanju mladih i obitelji. Svu svoju energiju usmjerit će, naglasio je, na povratak iseljenih u Hrvatsku.

- A prvi potez će mi biti iniciranje slanja vojske na državnu granicu. Suprotstavit ću se snažno globalističkim tendencijama. Štitit ćemo hrvatsko selo i našu vlastitu proizvodnju i samodostatnost. Izvršit ćemo reviziju cjelokupne javne nabave našeg zdravstvenog sustava tijekom epidemije koronavirusa, kazao je.

Prisegnuo je da će "samo Hrvatsku imati na srcu, samo njoj služiti i samo za njene interese raditi" te je pozvao birače da se zajedno s njim bore za bolju Domovinu.

- Hrvatska kakvu sanjamo ti i ja nadohvat je ruke. Stani uz nas, nemoj da se bez tebe borim za tebe, pridruži nam se, poručio je Grmoja u spotu.

U Mostu zadovoljni datumom izbora: Ide na ruku građanima, što je loša vijest za HDZ

Iz Mosta su ranije danas ocijenili iznenađujućom odluku o datumu izbora, ali i pozdravili taj datum jer usred radnog tjedna očekuju veću izlaznost birača te smatraju da to ne odgovara HDZ-u.

- Treba biti iskren pa priznati da smo svi pomalo iznenađeni, no to je dobro. Danas u Hrvatskoj imamo najavljeni praznik izbora i vrijeme je da se šokiramo, iznenadimo, svi zajedno probudimo i osvijestimo da je sa svakim našim glasom budućnost naše zemlje u našim rukama, komentirala je u ime Mosta Marija Selak Raspudić.

Selak Raspudić pretpostavlja da je predsjednik izabrao ovaj datum usred tjedna da omogući što većem broju građana da izađu na izbore, čime su, dodala je, sada stvoreni svi preduvjeti da ta izlaznost bude veća.

- Vjerujem da činjenica da sada imamo praznik izbora i da se događaju usred radnog tjedna najviše na ruku ide našim građanima, koji neće biti za vikend pritisnuti obiteljskim obvezama koje ne stignu odraditi preko tjedna i moći će se doista taj dan posvetiti demokraciji u Hrvatskoj. Nadam se da će ovo biti pozitivan šok, kazala je Selak Raspudić.

S druge strane, smatra kako izbori usred tjedna, a samim time i mogućnost veće izlaznosti birača, ne idu na ruku HDZ-u jer "povećanje izlaznosti znači ono što znači i današnji dan - sunčano je, budi se nada, novi život, počinje novi ciklus i dolaze promjene, a to nikako ne može biti dobra vijest za HDZ".

- Mi ulazimo u kampanju potpuno spokojni jer se nijedna kampanja ne bi trebala zasnivati na predizbornim obećanjima, ona se zasniva na programu i našem radu protekle četiri godine, ne treba nikoga nagovarati, obećavati neizvedivo niti uvjeravati, radili smo 4 godine, dali sve što smo mogli i nadamo se da će građani naš rad i prepoznati, istaknula je.

Radić (DP): Datumom izbora Milanović pomaže ljevici

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić ocijenio je da predsjednik države Zoran Milanović raspisivanjem izbora u srijedu, 17. travnja, pomaže ljevici jer bi se po Radićevoj ocjeni ona raspala u slučaju kasnijih izbora.

- Imali smo izbore u ponedjeljak, 3. siječnja 2000. godine, ali Milanović k'o Milanović mora biti potpuno originalan. Mislim da je to napravio jer možemo vidjeti velike pomutnje na lijevoj strani te im ovako pomaže da se što prije okupe i da se ne raspadnu, ocijenio je Radić nakon što je predsjednik Milanović odlučio da će se izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održati u srijedu, 17. travnja.

Radić je podsjetio i da se 17. aprila inače obilježava Dan oboljelih od hemofilije.

- A mi ćemo tog dana uvesti zdrav krvotok u Hrvatsku. Dragi građani, izađite na izbore i pokažite da Hrvatska može zdravo disati i da ima nove zdrave krvi u Hrvatskoj!, poručio je zamjenik predsjednika DP-a.

Penava (DP) o Milanoviću: Od sada u kampanji više ništa neće biti isto


Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je kako više ništa u Hrvatskoj neće biti isto nakon najave da se predsjednik Republike Zoran Milanović odlučio kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima za predsjednika Vlade na listi SDP-a.

Predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu objava predsjednika Republike Zorana Milanovića o izravnom uključivanju u utrku za predstojeće parlamentarne izbore sa SDP-om i to u ulozi kandidata za premijera nije posve iznenadila, ali ocjenjuje da od sada u kampanji više ništa neće biti isto.

- Naravno da se stvari stubokom mijenjaju nakon današnje objave i da u ovoj kampanji više ništa neće biti isto. Po završetku dana sjest ćemo unutar Domovinskog pokreta i pomno ćemo promotriti refleksije ovakve odluke te ćemo se znati postaviti prema njima. Međutim, ono što je neupitno jest da ostajemo pri svome stavu da korumpiranu Vladu Andreja Plenkovića pod hitno trebamo mijenjati i zamijeniti, ali uz to vodeći mudru politiku skrbi o vitalnim nacionalnim interesima, priopćio je Penava.

U tom kontekstu se osvrnuo na Sandru Benčić, kandidatkinju za premijerku stranke Možemo! i Plenkovića, aktualnog premijera koji ide po povjerenje za treći mandat na čelu Vlade, te opetovao ustvrdio da je mnogo toga u njihovim politikama istovjetno.

- Od ilegalnih migracija do rodne ideologije i jasno je da ne predstavljaju duh tradiciju i kulturu hrvatskog naroda. U tom duhu ćemo nastaviti djelovati unutar Domovinskog pokreta te formirati Vladu koja će skrbiti o vitalnim nacionalnim interesima hrvatskog naroda i svih građana koji žive u Republici Hrvatskoj, zaključio je.

DIP: Puno biračkih mjesta u BiH premješteno je u škole koje srijedom rade

Državno izborno povjerenstvo u petak nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, utjecati na odaziv birača u dijaspori, no ističu da će biti logistički izazovno pripremiti ih jer je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole.

- Bit će izazovno organizirati izbore u inozemstvu, jer su u BiH, gdje je puno birača, biračka mjesta iz veleposlanstava i konzularnih ureda izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborne dane, rekao je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

 S obzirom da je srijeda u inozemstvu redovan radni dan, to ovoga puta neće biti moguće, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskim poslova vidjeti za neka zamjenska mjesta, a ako ne, glasovat će se u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, izjavio je Hojski.

Da broj takvih biračkih mjesta nije mali, potvrđuju podaci da je u Mostaru u školama bilo 20 biračkih mjesta, u Sarajevu šest, u Livnu četiri, u Vitezu deset, a u katoličkom školskom centru u Tuzli tri.

Napomenuo je da se otvara još jedno pitanje, a to je što je redovan dan u konzulatu i veleposlanstvu? U njih će dolaziti stranke, koje subotom i nedjeljom ne dolaze, objasnio je glasnogovornik DIP-a i napomenuo da su to sve pitanja koja DIP mora rješavati u hodu.

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u inozemstvu, na izborima 2020. godine održali su se u 42 države, na 112 biračkih mjesta, najviše ih je bilo u BiH (45) i u Njemačkoj (11).

U inozemstvu se glasuje dva dana, ovoga puta to će biti u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, glasuje se u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Na posljednjim saborskim izborima u inozemstvu su mogli glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je bilo gotovo 185 tisuća.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...