"SLOBODNOJ BOSNI" GLAVNA NAGRADA DEI-a: Za najbolji tekst u BiH o evropskim integracijama

Nagradu i plakete su uručili direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota i Goran Skoko, predsjednik Skupštine Društva novinara BiH.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 0

Dobitnice nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju za 2024. godinu, koju povodom obilježavanja Dana Evrope organizuje Direkcija za evropske integracije u saradnji s Društvom novinara BiH, su Dženana Karup-Druško i Maja Nikolić.

alt

Mirha Dedić, direktorica Slobodne Bosne, Suzana Mijatović iz DEI i Dženana Karup-Druško novinarka (Foto: Samir Saletović/SB)

Dženana Karup-Druško nagrađena je za tekst „ŠTA ČLANSTVO U EU ZNAČI ZA GRAĐANE: Ulazak države u EU važnije je za obične ljude nego za političke elite“, koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna, a Maja Nikolić za TV prilog objavljen na BHT1  o temi „Šta stanovnicima Posavine znači približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji?“.

Novinarka Dženana Karup-Druško prilikom uručenja nagrade izjavila je da evropske integracije nemaju alternative.

"To nije neka politička igra, ili geopolitičko svrstavanje u svijetu koji se, čemu svi svjedočimo, sve više polarizuje, nego opredjeljenje za vrijednosti Evropske unije, a to su prije svega vladavina prava, ljudska prava i slobode. Moram zloupotrijebiti ovo mjesto i dati podršku kolegama s Federalne televizije, jer govoriti o Danu Evrope i slobodama, a ne spomenuti da je Federalnoj televiziji ugašen signal, bilo bi pogrešno. Slobodna Bosna kao društveno odgovoran i državotvoran portal u kontinuitetu i jako podržava evropske integracije, istovremeno kritikujući neke 'alternative' koje se nameću građanima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ovakvi tekstovi, posvećeni prije svega interesima građana, podstaknuti političare da manje pričaju o reformama a više rade na njihovom provođenju", rekla je Karup-Druško.

Nagradu i plakete su uručili direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota i Goran Skoko, predsjednik Skupštine Društva novinara BiH.

Habota je kazala da je novinarska nagrada idealna prilika da se istakne važnost uloge medija u procesu pristupanja, tim prije što je BiH sada dobila 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU.

"Svjesni smo da će uloga medija sve više rasti kako budemo koračali dalje u pregovaračkom procesu. Ovo je, također, idealna prilika i da damo priznanje novinarima za njihov rad, ali isto tako i poticaj novinarima da još više istražuju kako to zapravo evropske integracije utiču na svakodnevni život bh. građana", navela je Habota.

Po njenim riječima, novinarska nagrada nije jedini projekt koji Direkcija za evropske integracije provodi. Postoji nekoliko projekata gdje pokušavaju da ojačaju saradnju sa novinarskom zajednicom, a već petu godinu sarađuju i sa Društvom novinara BiH.

Habota je istaknula da im je bila namjera podržati rad novinara, "jer da novinar jednostavnim jezikom objasni građanima kako da dođe i pristupi evropskim grantovima i na koji način to utiče pristupni proces na život građana, treba puno znanja i truda".

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko je izrazio zadovoljstvo da se veliki broj osoba prijavio na ovaj natječaj i da je stiglo dosta novinarskih radova.

"Nadam se da su nagrade otišle u prave ruke. Čestitam im na tim nagradama i kažem da im to ujedno bude i poticaj u daljnjem radu, u čemu će uvijek imati potporu Društva novinara", kazao je Skoko.

Izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Direkcijom za evropske integracije, uz želju da ona bude nastavljena.

"Novinari će sigurno biti jedan važan faktor koji će pomoći Bosni i Hercegovini da uskoro uđe u EU",zaključio je Skoko.

Ovo je peti izbor po redu, a nagrada ima za cilj ukazati na važnost uloge medija u procesu evropskih integracija i potaknuti novinare da istražuju kako proces pristupanja u EU utiče na svakodnevni život bh. građana.

alt

Nagradu su ranije dobili Arnes Grbešić i Selma Melez (2023. godine), Melisa Teletović i Denis Leko (2022. godine), Anel Nurković i Svjetlana Šurlan (2021. godine) te Tamara Ćuruvija i Marko Mlikota (2020. godine).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...