Zdravlje
ZBOG OVE JUTARNJE NAVIKE TEŠKO GUBIMO KILOGRAME: Doktori kažu da ujutro treba prvo...
09. Jun. 20250
Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne zna svako skuhati dobru kafu.
Gastro
24. Jun. 2024
0
Domaća bosanska (turska) kafa najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća. Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može "udati", što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kafe, vode i po potrebi šećera.
Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne zna svako skuhati dobru kafu.
Uobičajeni postupak je da se u džezvu ulije voda, po potrebi se doda šećer i zagrijava se do vrenja.
Zatim se skine s vatre, odlije se malo vode, doda se mljevena kafa – na jednu šalicu vode dodaje se jedna velika čajna kašika kafe. Ponovno se džezva vrati na štednjak da kafa prokuha pa se ulije ostatak vode.
Druga varijanta je da se voda ne odlijeva – ako je džezva veća, onda nema straha da će se proliti kada provrije, nego se kafa odmah sipa i pusti se da provrije.
Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer trik je u tome da kafa nekoliko puta zakuha.
Zdravlje
ZBOG OVE JUTARNJE NAVIKE TEŠKO GUBIMO KILOGRAME: Doktori kažu da ujutro treba prvo...
09. Jun. 20250
Ekonomija
DA LI ĆE DOĆI DO PROMIJENA U CIJENI: Počela berba kafe u Brazilu, kažu da su prinosi odlični
06. Jun. 20250
Zdravlje
POZNATI KARDIOLOG OTKRIO TRIK DA KAFA POSTANE ZDRAVIJI NAPITAK: U svoju kafu dodajte ovo i živjet ćete bolje i duže
02. Jun. 20250
Ekonomija
ZBOG ČEGA KAFA POSTAJE LUKSUZ: Ovo je razlog porasta cijene kafe
16. Apr. 20250
Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 1h0
Svijet
"NAŠA BOL NE ZASLJEPLJUJE NAS ZA PATNJU DRUGIH": Palestinci u Gazi protestovali sa slikama ubijene izraelske djece
Prije 2h0
Ekonomija
DA LI JE OVO NAJJEFTINIJE MJESTO ZA LJETOVANJE: Cijeli dan jela i pila za samo 10,50 eura
Prije 2h0
Sport
INTER ELIMINISAN SA SVJETSKOG KLUPSKOG PRVENSTVA: Brazilci idu u četvrtfinale
Prije 2h0
Gastro
NAPRAVITE PAPRIKE PUNJENE PURETINOM: Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok...
28. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
Prije 11h0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.