ŠVEDSKI ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: Ovi načini pripremanja kafe mogu biti opasni po zdravlje...

Većina uzoraka kafe sadržavala je razine koje bi mogle utjecati na razine LDL kolesterola ljudi koji su pili kafu, kao i na njihov budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, rekao je Iggman.

  • Zdravlje

  • 27. Mar. 2025  

  • 0

Švedski znanstvenici otkrili su da je filtriranje kafe učinkovit način za smanjenje spojeva koji podižu kolesterol u krvi. Riječ je o spojevima diterpenima, posebice kafestolu i kahveolu, koji su prirodni spojevi koji mogu povisiti razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL) u krvi.

Istraživanje aparata za kavu i tehnika kuhanja kave

Studija Univerziteta Uppsala ispitala je 14 radnih aparata za kafu i različite metode kuhanja kafe kod kuće za mjerenje razine diterpena. Proučavali smo 14 aparata za kafu i mogli smo vidjeti da su razine tih tvari puno više u kafi iz tih aparata nego u običnim aparatima za kafu s filterom za kafu. Iz ovoga zaključujemo da je proces filtriranja ključan za prisutnost ovih tvari koje podižu kolesterol u kafi, rekao je David Iggman, klinički nutricionist sa Uppsale.

Znanstvenici su prikupili uzorke iz 11 aparata koji su miješali talog kafe s vrućom vodom i propustili tekućinu kroz metalni filter, zajedno s tri aparata koji su koristili tekući koncentrat kafe bez filtracije. Osim toga, tim je analizirao kafu iz perkolatora (originalni uređaj za kuhanje kafe, iako se danas ne viđa, jer su ga zamijenili aparati za kafu, francuske preše i aparati za espresso), francuskih preša, kuhanu kafu i iz espresso aparata. Ti uzorci su zamrznuti i transportirani na analizu koncentracije diterpena.

Koja kafa ima najviše razine diterpena?

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, espresso je imao najveću srednju koncentraciju kafestola od 1060 mg/L, iako su pojedinačni uzorci bili u širokom rasponu od 35,6 mg/L do 2446,7 mg/L. Strojevi za kuhanje kafe i strojevi s tekućim modelima sadržavali su srednje razine kafestola od 174 mg/L i razine kahveola od 135 mg/L. Francuske preše imale su umjerene razine diterpena, s kafestolom ispod 90 mg/L i kahveolom ispod 70 mg/L, dok su perkolatori imali slična očitanja. Najniže srednje razine pronađene su u kafi filtriranoj s papirom, sa samo 11,5 mg/L kafestola i 8,2 mg/L kahveola.

Zdravstvene implikacije i rješenja za filtriranje

Znanstvenici su procijenili da bi zamjena kafe iz aparata kafom filtriranom kroz papir za tri šoljice dnevno, pet dana u sedmici, mogla sniziti LDL kolesterol dovoljno da smanji rizik od aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti za 13% tokom pet godina i 36% tokom 40 godina. Kuhana kafa sadržavala je najviše razine diterpena, ali filtriranje kroz tkaninu značajno je smanjilo koncentracije. Većina uzoraka kafe sadržavala je razine koje bi mogle utjecati na razine LDL kolesterola ljudi koji su pili kafu, kao i na njihov budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, rekao je Iggman.

Kako bi smanjili rizik od kolesterola, ljudi koji često piju kafu trebali bi se odlučiti za dobro filtrirane metode kuhanja kao što je kafa s filterom. Aparati za kafu na radnom mjestu i tehnike nefiltriranog kuhanja mogu značajno povećati unos diterpena, potencijalno utječući na dugoročno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...