Šareni svijet
ŠIRI SE RUSKA KARTA BOSNE S NOVIM GRANICAMA: "Ovako je vidim Evropu"
Prije 10 min0
Zanimljivo je da u Bologni niko ne jede špagete bolonjeze – to je izum ostatka svijeta. Tradicionalno, gusti ragù veže se za šire rezance, poput taljatela ili papardela, jer takva tjestenina bolje „nosi“ težak, sporo kuhani umak.
Gastro
18. Avg. 2025
0
Međutim, u Italiji, naročito u regiji Emilija-Romanja odakle bolonjeze i dolazi, to jelo ima potpuno drugačiji status. Tamo tjestenina s ragùom nije glavno jelo, nego tek prvo u nizu, dio bogate strukture obroka u kojoj se ništa ne jede „na brzinu“.
U italijanskoj kulturi jedenja, jela dolaze jedno za drugim, svako sa svojom svrhom i ulogom. Obrok započinje s antipastom (predjelom), zatim dolazi primo piatto – to su obično tjestenina, rižoto ili juha. I upravo tu spada ragù alla bolognese, umak koji se tradicionalno poslužuje s domaćim taljatelama, piše Index.hr.
Nakon tjestenine slijedi secondo piatto, odnosno glavno jelo – meso ili riba, uz prilog (contorno) kao što je povrće ili salata. Obrok se završava voćem ili desertom, a zatim kavom. Dakle, ragù nije „samo“ bolonjeze sos s tjesteninom – on je osnovni dio kompleksne kulinarske tradicije koja ima svoj ritam i pravila.
Zanimljivo je da u Bologni niko ne jede špagete bolonjeze – to je izum ostatka svijeta. Tradicionalno, gusti ragù veže se za šire rezance, poput taljatela ili papardela, jer takva tjestenina bolje „nosi“ težak, sporo kuhani umak.
Pravi ragù alla bolognese ne nastaje za 20 minuta. Radi se o umaku koji se kuha barem dva do tri sata, na laganoj vatri, uz povremeno miješanje i pažljivo dodavanje sastojaka. Osnovu čini soffritto – sitno sjeckani luk, mrkva i celer, koji se dinstaju na maslacu.
Potom se dodaje mljeveno meso, bijelo vino i vrlo malo rajčice – najčešće koncentrat razrijeđen juhom, a ne litra pasirane rajčice kao što je uobičajeno u modernim receptima. Pred kraj kuhanja dodaje se i malo mlijeka, kako bi se neutralizirala kiselost rajčice i zaokružio okus.
Godine 1982. Italijanska Accademia Italiana della Cucina u saradnji s privrednom komorom u Bologni zvanično je zabilježila originalni recept za ragù alla bolognese, upravo zato što su Italijani primijetili kako ostatak svijeta masovno pogrešno priprema i naziva to jelo. Danas je taj recept zaštićen i sačuvan u arhivu, kao dio kulinarske baštine.
Šareni svijet
ŠIRI SE RUSKA KARTA BOSNE S NOVIM GRANICAMA: "Ovako je vidim Evropu"
Prije 10 min0
Mini market
KOLUMNA ANDREJA NIKOLAIDISA: "Napad na Avdića i privođenje novinarke koja razotkriva kriminal granične policije nisu slučajnost"
Prije 11 min0
Mini market
KULT LIČNOSTI?: Dodikovo ime na udžbenicima u RS podsjeća na političku (ne)kulturu jednopartijskog sistema
Prije 24 min0
Ekonomija
ZASADITE JEDNOM, RAĐA DO 100 GODINA: Od te voćke možete zaraditi ogroman novac
Prije 29 min0
Gastro
BOLJIH NEMA: Ovo je najpouzdaniji recept za kisele krastavce
20. Avg. 20250
Gastro
VRIJEME JE NA NJIHOVOJ, A I NA NAŠOJ STRANI: Kada uberete, ili kupite, puno smokava, od njih napravite slasni džem po...
20. Avg. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Ovakvu pizzu sigurno još niste probali, trik je vrlo jednostavan… (VIDEO)
19. Avg. 20250
Gastro
ŠUME, PIJACE I TRŽNICE LJETI MIRIŠU I NA VRGANJE: Napravite krem čorbu po ovom receptu, a poslužite li je uz...
19. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.