BJESNI RAT IZMEĐU THACIJA I KURTIJA: Predsjednik okuplja koaliciju za novu vladu, Premijer prijeti Ustavnim sudom

Vršilac dužnosti kosovskog premijera i lider Pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti otpužio je predsjednika Kosova Hashima Thacija da pokušajem formiranja nove Vlade na najdivljiji način krši Ustav Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Regija

  • 22. Apr. 2020  22. Apr. 2020

  • 0

Kurti je na večerašnjoj konferenciji za novinare istakao da izjava Thacija nakon konsultativnog sastanka s liderima parlamentarnih partija kako će mandat dati partiji koja obezbjedi većinu u Skupštini, gaženje volje građana izražene glasovima na izborima. Najavio je da će djelovanje predsjednika Thacija završiti na Ustavnom sudu.

"Iz ujedinjujuće uloge i nadležnosti definisanih ustavom, predsjednik je danas otišao u ilegalnost. Stoga će formalizacija današnjih izjava nesumnjivo završiti na Ustavnom sudu", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da djelovanje Thacija u pravcu formiranja nove Vlade, bez novih izbora, nije nadležnost predsjednika. On je naveo da predsjednik treba da zaštiti interes države, a ne partijske interese i da treba da raspusti Skuštinu, jer je to jedina procedura predviđena Ustavom.

Vršilac dužnosti premijera Kosova je istakao da predsjednik od njega nije dobio negativan odgovori na zahtjev da predloži novog mandatara, te da nije njegovo da sam procjenjuje šta je odgovor "Samoopredeljenja".

Također je naglasio da od Thacija, iako mu je pisao dva puta, nije dobio odgovor na primjenu dvostrukih standarda, jer se nikada do sada nije išlo na formiranje Vlade s drugoplasiranom partijom.

"Danas je istovremeno politički zastarjeli klub na sastanku kod njega objavio da se ne zalaže za izbore, izgovarajući tako svoju veliku istinu: plaše se suočiti se s voljom naroda. Večeras bih želio ponoviti da je moj prioritet kao premijera sprečiti dalje širenje COVID-19 i da sve ostalo stranačko ili političko nema nikakvu važnost, a posebno trenutne intervencije koje ometaju rad vlade usred vanredne situacije javnog zdravlja", rekao je Kurti.

Ranije danas na konsultativnom sastanku kod predsjednika Kosova Hashima Thacija osim Pokreta "Samoopredeljenje", sve ostale parlamentarne partije izjasnile su se za formiranje nove Vlade Kosova, bez održavanja novih izbora.

Thaci je nakon sastanka saopštio da će poštovati volju većine u Skupštini Kosova i da će Kosovo u narednim danima imati novu vladu.

"Kosovo ima mogućnost i zrelost da formira novu vladu uprkos ovoj pandemiji i da garantuje demokratsko funkcionisanje institucija Republike Kosovo", naveo je Thaci.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je nakon sastanka kod Thacija izjavio da je njegova partija za formiranje nove vlade i da je spremna da preuzme rukovođenje.

On je kazao da njegova partija želi da formira novu vladu s Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom, Alijansom novo Kosovo i manjinama. Istakao je da će u toku sutrašnjeg dana sazvati Predsjedništvo partije kako bi razgovarali o njihovom kandidatu za budućeg mandatara.

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli kazao je da je njegova partija protiv novih izbora, ali će ostati u opoziciji.

Vlada premijera Kurtija pala je 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini, nakon samo 50 dana rada, zbog smjene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliua i zbog neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...