BURNO U "OTVORENOM": Žestok okršaj Hasanbegovića i Tomaševića zbog Tita i Jugoslavije…

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar (SDP) kazao je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno", u kojoj se govorilo o obnovi Zagreba i okolice nakon zemljotresa u martu ove godine, da je on proglasio elementarnu nepogodu za Gornju Stubicu i Mariju Bistricu, jer su u tim mjestima najveće štete.

  • Regija

  • 03. Sep. 2020  03. Sep. 2020

  • 0

„Imali smo 545 zahtjeva ljudi. Ukupno procijenjena šteta je oko 75,5 milijuna kuna, s time da imamo 53 objekta koji su privremeno nesposobni da se u njima živi, a za 28 objekata je predviđeno potpuno rušenje“, rekao je Kolar za HRT.

Naglasio je da su štete bile i na školama i da će se jedna područna škola morati srušiti i izgraditi nova, a ostale su osposobljene za početak nove školske godine. Istaknuo je da se Vlada ponijela neodgovorno, jer je išla na izbore prije donošenja zakona i da je ova godina izgubljena za bilo kakvu obnovu.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kazao je da je bitniji kvalitet zakona nego njegova brzina. Istaknuo je da je novac predviđen za sve one koji su krenuli u obnovu da ga dobiju natrag. Milošević je kazao da je Zakon o obnovi jedan od najkompleksnijih u posljednjih nekoliko godina.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak-Raspudić kazala je da se boji da će i u ovom slučaju imati problem s korupcijom, jer transparentnost neće biti u rukama Sabora, već u rukama programa mjera, koji će odrediti najviše cijene u toj javnoj nabavi. Dodala je da se danas transparentnost danas može vrlo jednostavno osigurati.

„Svi podaci mogu biti dostupni i češće nego što se navodi putem interneta“, naglasila je. Dodala je da ovaj zakon ne rješava probleme, već ih, dapače, komplicira. Milošević je rekao da je odabir stručnosti vrlo bitan.

„Jasno je navedeno u zakonu da će svi troškovi biti objavljeni na webu ministarstva, a i budućeg Fonda za obnovu“, dodao je.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović rekao je da je u svim raspravama izostao odgovor na ključno pitanje zašto su štete od zemljotresa bile baš tako katastrofalne.

„Zašto su u jednom trenutku zagrebački Gornji i Donji grad bile kulise koje su se počele urušavati? Odgovor na to pitanje je ključan kada se ima u vidu bilo koja strategija koju nazivamo cjelovitom urbanom obnovom zagrebačke urbane jezgre, a što je potpuno drugi problem u odnosu na ovo pitanje obnova šteta od potresa“, naglasio je Hasanbegović.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta istaknuo je da je 1945. začet socijalno-politički potres te da je ljudima oduzimana imovina putem stanarskog prava.

Saborski zastupnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević istaknuo je da desnica u Hrvatskoj na svakoj temi svede stvar na Tita, Jugoslaviju i socijalizam, pa čak sad i na zemljotres. Naglasio je da je u zemljotresu nastradalo 25.000 zgrada i taj potres se ne može rješavati Zakonom o elementarnim nepogodama i jasno je da je potreban novi zakon.

"Vlada ga je najavila i rekla da će se sve definirati njime. Onda ga nije bilo, išlo se na izbore. Ja sam uvjeren da se prvo išlo na usvajanje zakona, uz istu ovu proceduru koja je bila i sada, uvjeren sam da bi u lipnju imali zakon i ranije bi počeli s obnovom i sa sanacijom, koja i dalje nije za dobar dio grada napravljena", rekao je.

Dodao je da nije zadovoljan, jer zakon nije donesen prije, ali zadovoljan je što je okvir za finansiranje 60-20-20, isti onaj okvir koji je tražila i njegova platforma. Tomašević je rekao da je 25 prijedloga opozicije prihvaćeno iz prvog čitanja. Kazao je da je zadovoljan finansijskim okvirom, ali nije zadovoljan institucionalnim.

„Borimo se i brinemo kakva će biti provedba“, rekao je.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...