NEZAPAMĆEN SKANDAL U SUSJEDSTVU: Čovjek koji stoji iza videa "Srebrenica fest", autor filma o Crnoj Gori

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore, naručena iz nekih drugih centara moći uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkve.

  • Regija

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 1

Još jedan događaj ovih dana dijeli crnogorsku javnost. Riječ je o filmu Borisa Malagurskog “Crna Gora podijeljena zemlja” zbog kojeg su najavljeni protesti u Podgorici za 18. juni uoči prikazivanja u Hramu Hristovog vaskrsenja, uz čiju je podršku, prema izjavi Malagurskog, film i nastao. U kratkim najavama koje se mogu naći na društvenim mrežama i YouTubeu, dati su isječci iz ovog ”dokumentarca”, među kojima su i izjave aktuelnog premijera te zemlje Zdravka Krivokapića, zatim Jovana Markuša, Matije Bećkovića, kao i ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji poručuje da se u Crnoj Gori događa duhovna revolucija, pišu "Dnevne novine".

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore, naručena iz nekih drugih centara moći, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkve.

Da li su Krivokapić i Leposavić znali da je reditelj filma Malagurski, koji ih je uzeo kao statiste, pravio skandalozne komentare i viceve na račun Srebrenice, nazivajući sjećanja na najveći zločin na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata kao “Srebrenica fest”! Naime, novinska agencija Sputnjik Srbija objavila je prije četiri godine, u julu, zaprepašćujući video Malagurskog u kojem je sjećanje u Srebrenici nazvano “Srebrenica fest 2017”. U svom uratku Malagurski kaže kako je “genocid riječ koju bošnjački političari uporno ponavljaju, jer im je Zapad tako rekao”, da Kina i Rusija izbjegavaju Međunarodni sud pravde, jer je pod političkim utjecajem zapadnih zemalja i da je “Srebrenica određena za simbol isključivo srpskih zločina”. Ono što je u tom filmu interesantno jeste detalj da prikazuje Milorada Dodika koji 2007. godine jasno izgovara da se u Srebrenici desio genocid, da bi godinu kasnije promijenio priču.

Skandalozni video Malagurskog, inače rođenog 1988. godine u Subotici, pokrenuo je lavinu reagovanja u bh. medijima u kojima se proziva da nema poštovanja ni prema mrtvima, da u svom videu prikazuje i kamion sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana.

“U jednom dijelu videa bio je do te mjere bezobrazan da je koristio jedan od ratnih snimaka, a ono što je izgovorio još je gore od onoga što je prikazao. Nazvati dženazu u Srebrenici festivalom može samo čovjek koji nema nikakvog osjećaja za žrtve i njihove porodice. Nakon prve katastrofalne izjave, koja je i naslov videa, slijedi nova katastrofalna izjava: ‘Omiljeni praznik bošnjačkih političara'”, dio je jednog od tekstova objavljenih u bh. medijima.

Dakle, autor videa “Srebrenica fest” je reditelj filma “Crna Gora podijeljena zemlja”, sa premijerom i ministrom pravde kao sagovornicima.

Malagurski je, inače, za Sputnjik izjavio da je “dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfllohija i vladike Joanikija” i da analizira “istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...