NOVA STUDIJA DANSKIH NAUČNIKA OTKRIVA: Ključna karakteristika podvarijante omikrona zbog koje su svi zabrinuti…

To je dokaz da ova podvarijanta posjeduje karakteristike koje još uspješnije od prethodnih zaobilaze imunosni sistem.

  • Zdravlje

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 1

Podvarijanta omikrona BA.2, koja se vrlo brzo proširila Danskom, prenosivija je od češće BA.1 podvarijante i još je vjerojatnije da će se njome zaraziti i vakcinisani, pokazala je nova danska studija.

Između decembra i januara provedena je studija, čija je svrha bila analizirati širenje zaraze koronavirusom u više od 8.500 danskih kućanstava, javlja Hina.

Ona je pokazala da je vjerovatnost da će osobe zaražene podvarijantom BA.2 zaraziti ostale oko sebe 33 posto veća u usporedbi s osobama zaraženim varijantom BA.1.

Studija je pokazala i da 'izvorna' podvarijanta BA.1 uzrokuje više od 98 posto slučajeva zaraze omikronom, no njegov 'bliski rođak' BA.2 vrlo je brzo postao dominantna vrsta u Danskoj, svrgnuvši BA.1 s trona u drugoj sedmici januara.

Zaključujemo da je omikron BA.2 suštinski znatno prenosiviji od BA.1 te da istodobno posjeduje značajke koje zaobilaze imunosni sistem te tako dodatno smanjuju zaštitni učinak vakcine protiv COVID-19, zaključili su naučnici koji su proveli studiju.

Studiju, koja još nije prošla stručnu recenziju, proveli su naučnici sa Statens Serum Instituta (SSI), njihovi kolege sa Univerziteta u Kopenhagenu te iz Danskog zavoda za statitsiku i Danskog tehničkog univerziteta.

Ako ste u vlastitome kućanstvu bili izloženi podvarijanti omikrona BA.2, vjerovatnoća da ćete se njime zaraziti u roku od sedmice dana iznosi 39 posto. Da ste umjesto podvarijantom BA.2 bili izloženi varijanti BA.1, vjerovatnoća da se zarazite u roku od sedmice dana iznosila bi 29 posto, pojasnio je voditelj i glavni autor studije Frederik Plesner, dodavši kako saznanja ukazuju na to da je BA.2 oko 33 posto zarazniji od BA.1.

Slučajevi zaraze podvarijantom omikrona BA.2 registrirani su i u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj, no u znatno manjoj mjeri nego u Danskoj, gdje čine oko 82 posto svih evidentiranih slučajeva.

Studija je pokazala i da je BA.2 bio relativno uspješniji od BA.1 kada je posrijedi zaraza osoba vakcinisanih dvjema dozama vakcina i onih koji su primili i dopunsku booster dozu.

To je dokaz da ova podvarijanta posjeduje karakteristike koje još uspješnije od prethodnih zaobilaze imunosni sistem.

Naučnici ističu da vakcine i dalje imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti pojedinaca.

Studija je pokazala da su i u ovome slučaju u potpunosti vakcinisani, a posebno oni koji su primili booster dozu bili manje podložni infekciji i prijenosu virusa u usporedbi s nevakcinisanima.

Preliminarna analiza SSI-ja je pokazala da nema razlike kada je posrijedi rizik od hospitalizacije kod osoba zaraženih podvarijantom BA.2 u odnosu na one koji su zaraženi s BA.1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...