EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: Rusija je uložila veto u Vijeću sigurnosti, ali ne i na glas iz tog tijela...

Mnogi su iznenađeni pruženim ukrajinskim otporom, navodi Avdović.

  • Društvo

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 1

Govoreći za Dnevnik 2 FTV-a o sankcijama protiv Rusije, novinar Erol Avdović ističe kako su one tek počele i kako će se zaoštravati, a kad postanu dovoljno kumulativne i kada postanu udružene – Rusija će biti pod neviđenim mjerama.

I oštra retorika ima utjecaja jer se time povećava izolacija Rusije, navodi Avdović. On podsjeća kako je te zemlja uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju koja je trebala da osudi agresiju na Ukrajinu, ali ne i na glas koji se čuje iz tog tijela - većine članica, uključujući i sponzore – među kojima je i BiH: „Sada sve ide u Generalnu skupštinu UN-a, gdje će sve 193 zemlje članice UN-a imati priliku da se izjasne o agresiji“.

Avdović je kazao kako očekuje žestoku i otvorenu diskusiju: „Mnogo je tu zemalja. Sve zemlje Zapadnog Balkana: Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija – osim Srbije, kosponozorirale su spomenutu rezoluciju, koja će se sada u svojoj retorici transformirati samo u tekst koji će se razmatrati u Generalnoj skupštini. To je otvoreno mjesto, tu je otvorena debata i tu će biti mnogo oštrih kritika na račun Moskve“.

Mnogi su iznenađeni pruženim ukrajinskim otporom, navodi Avdović. Utisak je i da je Zapad iznenađen slabošću i brzim logističkim problemima u koje ja zapala moćna ruska armada: „Sad se očekuje da niko ne ograničava – ali ne predimenzinirajući – sposobnost Ukrajinaca da se odbrane, ali niti da ih zaustavi ili spusti njihov nivo sposobnosti za odbranu nekim dogovorom. Ne očekujem – i nisam jedini – da se to brzo riješi pregovorima. To pokazuje dvije stvari – neočekivana slabost Rusije i neočekivana snaga Ukrajine“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...