IZVJESTITELJ BUNDESTAGA ADIS AHMETOVIĆ: "Ne fali mnogo da u BiH izbije ratni sukob"

(...) Potreban je samo jedan povod. Nešto slično, na primjer, desilo se sa Ukrajinom: autoritarni šef države poput Putina priznaje Republiku Srpsku kao autonomnu Narodnu republiku."

  • Politika

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 6

Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan, Adis Ahmetović, izjavio je za Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) da je mir na Zapadnom Balkanu u opasnosti.

Na pitanje: Vidite li neke paralele sa ratom u Ukrajini?, Ahmetović je odgovorio:

"Ne fali mnogo da u BiH izbije ratni sukob. Potreban je samo jedan povod. Nešto slično, na primjer, desilo se sa Ukrajinom: autoritarni šef države poput Putina priznaje Republiku Srpsku kao autonomnu Narodnu republiku. Mir je također u opasnosti na Zapadnom Balkanu“.

Na pitanje RND-a: Kako bi se takav rat mogao spriječiti?, Ahmetović je odgovorio:

"Prije svega, Bosna i Hercegovina bi trebala postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji. To bi bio snažan politički signal. Vojno prisustvo je također potrebno radi odvraćanja: vojna misija EU u Bosni i Hercegovini trenutno ima samo 600 vojnika. Njemačka je napustila misiju prije deset godina. Njemačka bi trebala ponovo učestvovati u Euforu – također vojno."

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...