ZA RAZLIKU OD MILANOVIĆA, MINISTAR BANOŽIĆ: "Ovo vjerovatno nije bila prijetnja za Hrvatsku i nema mjesta strahu"

"Nastavlja se kriminalističko istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice", rekao je Banožić i dodao kako je razgovarao s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije.

  • Regija

  • 11. Mar. 2022  11. Mar. 2022

  • 0

O padu bespilotne letjelice, čiji su se dijelovi rasuli po zagrebačkom Jarunu u četvrtak navečer, u petak na konferenciji za medije govorio je ministar odbrane Mario Banožić. Ministar Banožić je rekao da je letjelica ušla u hrvatski zračni prostor u 22.57, te da je u njemu bila nešto više od sedam minuta te da je ZMIN (Zračno motrenje i navođenje) utvrdio sam pravac kretanja od trenutka kad je ušla u Hrvatsku pa sve njenog pada.

"Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku i nema mjesta strahu", rekao je Banožić i dodao kako Hrvatska sarađuje s NATO savezom i susjednim državama.

"Nastavlja se kriminalističko istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice", rekao je Banožić i dodao kako je razgovarao s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, navodi Tportal.hr.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj rekao je kako je incident prilično ozbiljan te kako se radi na utvrđivanju činjenica, a dodao je kako Hrvatska ima protuzračnu obranu ali da ona ima ograničenja te da je u planu intenzivna modernizacija koja je na listi prioriteta. Potvrdio je i da hrvatski borbeni avioni MiG-21 nisu bili dignuti zbog ove prijetnje. Rekao je i kako preliminarni pregled pokazuje da dron nije bio naoružan.

Obojica odbacuju tvrdnje da je sistem zakazao, iako je letjelica više od sedam minuta letjela kroz hrvatski zračni prostor prema glavnom gradu bez da se išta poduzelo da ju se sruši i spriječi u tome, ako i da je činjenica da Hrvatska nije dobila nikakvo upozorenje od Rumunije i Mađarske, dvije članice NATO-a kroz čiji zračni prostor je letjelica doletjela do Hrvatske.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...