BISERKO I AVDOVIĆ OTVORENO: "BiH je već duže vremena u opasnosti zbog retorike Milorada Dodika; da ruska vojska nije doživjela ovakav otpor Ukrajinaca..."

"Evropske vrijednosti se brane u Sarajevu, zbog čega će BiH ostati na pravoj strani historije po pitanju Ukrajine. Srbija će se naći pod lupom i pritiskom ako se ne pridruži sankcijama Rusiji. Da ruska vojska nije doživjela ovakav otpor Ukrajinaca, Dodik bi već do sada aktivirao ruski plan za BiH. Oprez je itekako potreban", navodi Avdović.

  • Politika

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 0

Moskva ne krije svoje aspiracije prema BiH, a njen glas je ruski ambasador u BiH koji je otvoreno zaprijetio reakcijom ukoliko se naša zemlja priključi NATO-u.

Erol Avdović, novinar i dopisnik iz New Yorka, i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije govorili su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Avdović je istakao da pitanje izborne reforme u BiH neće donijeti mnogo napretka, poučen ranijim iskustvima.

"Otkako je državni sekretar SAD-a Anthony Blinken poslao pismo bh. vlastima prije godinu dana kojim je tražio ograničene reforme, nije se mnogo odmaklo. Tome treba dodati i odgovornost bh. vlasti, uz, svakako, rat u Ukrajini. Ovo je sudbonosan geopolitički trenutak u svijetu. Amerika je vojno podržala Ukrajinu, ali ne direktno svojim snagama. Stoga se bojim da BiH nije na putu da po hitnom postupku postane članica NATO-a", kaže Avdović.

Biserko vidi veliku opasnost po BiH od ruskog uticaja na Balkanu.

"BiH je već duže vremena u opasnosti zbog retorike Milorada Dodika. Jasno je da Rusija ima duboke uticajne sfere u regionu, zbog čega je pitanje vremena kada će proširiti front na Balkan. Projekat srpskog svijeta je aktuelan već duži niz godina, tačnije od 2013. godine. Srbija je definisala svoje ciljeve u vanjskoj politici prema BiH i Crnoj Gori. BiH je odavno morala biti primljena u EU i NATO, ako ništa iz moralne odgovornosti Evrope zbog rata ’90-tih godina", smatra Biserko.

Dodaje da su namjere Moskve razotkrivene izjavom ruskog ministra vanjskih poslova.

"Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov nedavno je spominjao tajni dogovor Dodika i Putina. U tom kontekstu, poruku ruskog ambasadora u BiH možemo smatrati prijetnjom. Moguće su nepredvidljive reakcije iz Moskve. Imaju dovoljno ljudi u entitetu RS i Srbiji da takav scenario realizuju. Tome treba dodati i Dragana Čovića koji se otvoreno stavio na stranu Dodika",  ocjenjuje Biserko.

Avdović se složio u osudi izjave Igora Kalabuhova, ambasadora Rusije u BiH.

"Izjava ambasadora Kalabuhova predstavlja nastavak politike prijetnji iz Rusije. Još je opasnije to što je kao odgovor na novinarsko pitanje o kojim prijetnjama govori kazao otkud vi znate da mi nemamo planove i za Hrvatsku i druge zemlje. BiH nema izbora nego biti tamo gdje joj je geopolitički i vrijednosno mjesto. Većina bh. građana su za liberalne vrijednosti. Evropske vrijednosti se brane u Sarajevu, zbog čega će BiH ostati na pravoj strani historije po pitanju Ukrajine. Srbija će se naći pod lupom i pritiskom ako se ne pridruži sankcijama Rusiji. Da ruska vojska nije doživjela ovakav otpor Ukrajinaca, Dodik bi već do sada aktivirao ruski plan za BiH. Oprez je itekako potreban",  navodi Avdović.

Srbija će platiti veliku cijenu ako odbija uvesti sankcije Rusiji, ocjenjuje Biserko.

"Sigurnosni poredak Evrope više neće biti isti kao što je bio. Politika iz Beograda i Banje Luke podržavaju stranu koja se nalazi na pogrešnoj vrijednosnoj poziciji. Srbija će platiti veliki ceh ako se ne opredijeli za sankcije Rusiji. To može ići do potpune međunarodne izolacije koja će biti bolna i nesavladiva za Srbiju i entitet RS, koji se ne mogu nositi sa sankcijama kao Rusija",  ističe Biserko.

Komentarišući presudu Osmanu Osmanoviću, pripadniku Armije RBiH iz Brčkog koji je osuđen za navodne ratne zločine pred Višim sudom u Beogradu, Biserko je kazala da se time žele umanjiti ratni zločini počinjeni u ime Srbima u BiH.

"Cilj aktuelnog režima u Srbiji jeste traženje izgovora da se sudi onima koji su navodno počinili ratne zločine nad Srbima. Time se žele relativizirati ratni zločinci koji su djelovali u ime Beograda. Oni se danas slave kao heroji. U tome imaju podršku Rusije koja od početka nije priznavala Haški tribunal. Ovaj progon bh. državljana ima kontinuitet i seže još do hapšenja Divjaka, Ganića i Jurišića. To je način da se trajno naruši povjerenje u regionu. Srbijanski mediji i javni diskurs usmjeren protiv susjeda liči na onaj iz ’90-tih", kazala je Biserko.

Zabranu ulaska u BiH Milošu Koviću, profesoru iz Beograda, Avdović karakteriše opravdanom, uzimajući u obzir njegovu historiju i velikosrpsku retoriku.

"Ković je dio velikosrpske propagandne mašinerije koja doprinosi destabilizaciji i nepovjerenju u regionu. On je kao svjedok odbrane na suđenju Mladiću u Hagu iskazao veliku dozu cinizma i bezosjećajnosti", zaključio je Avdović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...