NOVO ISTRAŽIVANJE DALO IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: Za sve koji svaki svoj dan započinju kafom, a vezano je za zdravlje….

Autori dodaju da su podaci o sudionicima stari najmanje 10 godina i prikupljeni iz zemlje u kojoj je čaj jednako popularan napitak.

  • Zdravlje

  • 01. Jun. 2022  01. Jun. 2022

  • 1

Da kava može imati pozitivan učinak, ne samo na raspoloženje, već i na zdravlje, poznato je već dugo. No, znanstvenici i dalje otkrivaju zanimljive i pomalo iznenađujuće činjenice o kavi.

Najnovija studija otkrila je da, u usporedbi s onima koji ne piju kavu, odrasli koji piju umjerene količine (1,5 do 3,5 šalice dnevno) nezaslađene kave ili kave zaslađene šećerom imaju manju vjerojatnost da će umrijeti u narednih sedam godina. Rezultati za one koji su koristili umjetne zaslađivače bili su manje jasni. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine.

Prethodne studije koje su promatrale zdravstvene učinke kave otkrile su da je konzumacija kave povezana s manjim rizikom od smrti, ali nisu napravile razliku između nezaslađene kave i kave konzumirane sa šećerom ili umjetnim zaslađivačima.

Kineski znanstvenici s Južnog medicinskog sveučilišta u Guangzhouu, koristili su podatke iz upitnika o zdravstvenom ponašanju, istraživanja UK Biobank, kako bi procijenili povezanost konzumiranja kave zaslađene šećerom, umjetno zaslađene i nezaslađene kave sa smrtnošću od generalnih i specifičnih uzroka.

Više od 171.000 sudionika iz Ujedinjenog Kraljevstva bez poznatih srčanih bolesti ili raka postavljeno je nekoliko pitanja o prehrani i zdravstvenom ponašanju kako bi se utvrdile navike konzumiranja kave. Autori su otkrili da su, tijekom 7-godišnjeg razdoblja praćenja, sudionici koji su pili bilo koju količinu nezaslađene kave imali 16 do 21 posto manji rizik od smrti od sudionika koji nisu pili kavu. Također su otkrili da su sudionici koji su pili 1,5 do 3,5 šalice kave zaslađene šećerom dnevno imali 29 do 31 posto manje šanse da umru od sudionika koji nisu pili kavu. Autori su primijetili da su odrasli koji su pili kavu zaslađenu šećerom u prosjeku dodavali samo oko 1 čajnu žličicu šećera po šalici kave. Rezultati su bili neodređeni za sudionike koji su koristili umjetne zaslađivače u svojoj kavi.

Iako kava ima kvalitete koje bi mogle povoljno djelovati na zdravlje, ostale, teže mjerljive varijable kao što su stil života, prehrana i drugi čimbenici, mogu utjecati na konačne rezultate, ističe se u uredničkom uvodniku spomenutog znanstvenog časopisa.

Autori dodaju da su podaci o sudionicima stari najmanje 10 godina i prikupljeni iz zemlje u kojoj je čaj jednako popularan napitak. Upozoravaju da je prosječna dnevna količina šećera po šalici kave zabilježena u ovoj analizi mnogo niža od specijaliteta u popularnim restoranima u lancima kave, a mnogi konzumenti kave mogu je piti umjesto drugih napitaka što otežava usporedbu s onima koji kavu ne piju.

Na temelju ovih podataka, liječnici mogu reći svojim pacijentima da nema potrebe da većina onih koji piju kavu eliminiraju tu naviku iz svoje prehrane, ali da budu oprezni u vezi s visokokaloričnim i posebnim kavama, piše EurekAlert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...