DODIKOVA ZASTUPNICA OGORČENA NAKON JOŠ JEDNOG NEUSPJEHA: „Ustavni sud radi protivustavno…“

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać ne skriva razočarenje nakon još jednog poraza.

  • Mini market

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 2

"Odluka Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske, te njeni zaključci u vezi sa prenosom nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, potvrđuje da Ustavni sud BiH ne radi u skladu sa Ustavom BiH", izjavila je Srni šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać.

"Ustavni sud BiH ponovo izlazi iz ustavnih okvira i ponovo se upustio u tumačenje nečega što nije u njegovoj nadležnosti. U konkretnom slučaju, radi se o nadležnostima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključcima kojima se izražava politički stav, a to ni u kom slučaju po Ustavu BiH, nije predmet kojim treba da se bavi Ustavni sud BiH", kazala je Novaković-Bursać.

-Ustavni sud BiH upustio se i u uskraćivanje prava političkog mišljenja jer se Deklaracijom i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izražavaju mišljenja i stavovi, navodi Bursać te dodaje:

-Takvo djelovanje najviše pravosudne institucije u BiH vodi ka uvođenju svojevrsne diktature, gdje se Ustavni sud BiH pojavljuje kao neko ko sprovodi protektorske mjere.

"Mi ulazimo u zonu potpunog bezvlašća, gdje vrhovna sudska instanca poput Ustavnog suda BiH može da vrši ovakve egzibicije. Mi sebi nećemo i ne smijemo dozvoliti da odustanemo od Ustava i važećih zakona", poručuje Novaković–Bursać. Ogorčena sam  zato što u Ustavnom sudu BiH dugo već djeluju tri stranca i dva Bošnjaka koji samo ispunjavaju volju bošnjačko-muslimanske politike", navodi Novaković Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...