PRIJAVILI GA IZ SNSD-a: Vukanović otkrio kako je dobio informacije o falsifikovanim glasačkim listićima

Prije novog, planirano je da bude završeno kontrolno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike RS-a, a vlast je jučer prijavila opoziciju.

  • Politika

  • 27. Okt. 2022  27. Okt. 2022

  • 1

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu sinoć je počelo ponovno brojanje glasačkih listića po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 25. oktobra. Naime, ponovo će se brojati glasački listići sa nekoliko biračkih mjesta u Goraždu, Mostaru i Banjoj Luci za različite nivoe vlasti.

UBIJ GLASONOŠU

Prije ovog, planirano je da bude završeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske na svim redovnim biračkim mjestima u ovom entitetu, a koje je rađeno proteklih dana po naredbi CIK-a BiH. Krivične prijave zbog navodne izborne krađe podnijeli su i čelnici opozicionih partija iz RS-a.

Podsjetimo, krivičnu prijavu podnijela je i Centralna izborna komisija BiH državnom Tužilaštvu, zbog falsifikovanih glasačkih listića u Šekovićima, Bratuncu i Brčko distriktu.

Na ovim biračkim mjestima pronađena su ukupno 73 falsifikovana glasačka listića.

- Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH završili su uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj Zetri. O daljim eventualnim aktivnostima u ovom slučaju odlučuje postupajući tužilac Tužilaštva BiH, kazala je portparolka SIPA Jelena Miovčić.

SNSD je jučer podnio krivičnu prijavu protiv Nebojše Vukanovića i Jelene Trivić zbog, kako su naveli u ovoj političkoj partiji, iznošenja u javnost informacija o ubačenim falsifikovanim glasačkim listićima dva dana prije zvanične objave iz CIK-a BiH.

- Mi smo preduprijedili neke stvari i prije samih izbora, imajući informacije iz vrha režima o tome šta oni spremaju. Naravno da u SNSD-u ima ljudi koji će vjerovatno, kad za to dođe vrijeme, progovoriti javno - možda biti svjedoci saradnici šta je sve radio režim, kakve su vrste izbornih zloupotreba bile na ovim izborima, kako bi pokušali nasilu opstati na vlasti. Sad oni pokušavaju da potpuno izvrnu teze i, umjesto da se utvrđuje ko je donio te falsifikovane listiće, kako je na svima zaokružen Milorad Dodik i kako niko nije procesuiran ni kažnjen, hoće da ubiju glasonošu. Ja kao poslanik imam pravo da iznesem sumnje koje sam imao od izvora iz SNSD-a o tome šta su sve radili u izbornoj noći i na koji način su krali glasove, a što će naravno potvrditi istraga CIK-a, kazao nam je Nebojša Vukanović, čelnik Pokreta za pravdu i red i poslanik u NSRS-u.

POLAGANJE RAČUNA

Ističe kako je krivična prijava jedan “u nizu pokušaja manipulisanja javnosti, prebacivanja krivice i zbunjivanja ljudi”.

- Ako je govoriti istinu krivično djelo i traženje od institucija da rade po zakonu, onda sam ja spreman da odgovaram. Ne treba obraćati pažnju na ta podmetanja SNSD-a, koji pokušava na taj način da skrene pažnju sa kriminala u kojem je uhvaćen. Neka oni polože račune, a ostalo ćemo sve lako, ističe Vukanović.

 (Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...