IZNENAĐUJUĆE VIJESTI IZ BERLINA: Inflacija u Njemačkoj u decembru je osjetno…

Ekonomisti procjenjuju da će to zakočiti rast cijena u ovoj godini, ali ne "preko noći".

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2023  

  • 0

Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u decembru, kliznuvši na 8,6 posto, zahvaljujući znatno blažem rastu cijena energije, pokazuje u utorak preliminarna procjena statističkog ureda Destatisa.

Time se godišnja stopa inflacije u najvećem europskoj ekonomiji u decembru spustila u jednoznamenkasto područje, s 10 posto u novembru. U oktobru iznosila je 10,4 posto.

Izvještaj je pokazao i da su u usporedbi sa novembru potrošačke cijene u decembru pale za 0,8 posto, prema preliminarnom podatku Destatisa.

Sporiji rast cijena u decembru na godišnjoj razini odražava blaži rast cijena energije i hrane, pokazuju tabele statističkog ureda.

Energija za kućanstva i motorna goriva bili su u decembru 24,4 posto skuplji nego u istom mjesecu godine ranije, nakon što su u novembru poskupjeli 38,7 posto.

Hrana je građane u decembru stajala 20,7 posto više nego u istom mjesecu godine ranije, pokazao je preliminarni izvještaj Destatisa, nakon što gotovo istog postotnog poskupljenja u novembru.

Preliminarni podatak o harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među članicama EU-a, pokazao je također jednoznamenkastu godišnju stopu inflacije, od 9,6 posto, nakon što je u novembru dosezala 11,3 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HIPC-u pale 1,2 posto, pokazuje preliminarni podatak.

Inflacija u 2022. najviša od 1990.

U cijeloj prošloj godini inflacija je u Njemačkoj u prosjeku iznosila 7,9 posto, što je njezina najviša razina od ujedinjenja 1990. godine, prema preliminarnoj procjeni Destatisa.

U 2021. potrošačke cijene porasle su u prosjeku za 3,1 posto.

Prema HICP-u, godišnja inflacija lani je iznosila 8,7 posto, objavio je Destatis u preliminarnoj procjeni.

Glavni pokretači rasta cijena mjesecima su bile energija i hrana, a ionako tešku ekonomsku situaciju nakon globalne pandemije dodatno su otežali ruska invazija na Ukrajinu i uska grla u opskrbi.

Država stoga paketima pomoći vrijednima milijarde eura pokušava građanima i firmama ublažiti udar. U ovoj godini planira koristiti mehanizme zauzdavanja cijena struje i plina.

Ekonomisti procjenjuju da će to zakočiti rast cijena u ovoj godini, ali ne "preko noći".

"Inflacija je visoka i tek će se postupno smanjivati", rekao je nedavno predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Joachim Nagel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...