ZNANSTVENICI DOŠLI DO NEOČEKIVANOG OTKRIĆA: Ovo bi mogla biti velika pomoć kod srčanih udara…

Rezultat se predstavlja u obliku vjerovatnosti od 0 do 100 posto za svakog pacijenta.

  • Zdravlje

  • 14. Maj 2023  

  • 0

Britanski znanstvenici sa Univerziteta u Edinburghu razvili su algoritam za koji kažu da bi mogao smanjiti pritisak na hitnu medicinsku pomoć i umiriti pacijente koji pate od bolova u prsima. Njihova nova studija pokazuje da je u usporedbi s trenutačnim metodama testiranja njihov algoritam uspio isključiti srčani udar kod više nego dvostruko većeg broja pacijenata, s tačnošću od visokih 99,6 posto.

Velika pomoć hitnoj pomoći

Autori studije tvrde da bi ova sposobnost brzog isključivanja srčanog udara mogla uvelike smanjiti broj prijema u bolnicu i brzo identificirati pacijente koji su sigurni za odlazak kući. Trenutni zlatni standard za dijagnosticiranje srčanog udara uključuje mjerenje razine proteina troponina u krvi.

No, problem je u tome što se isti prag troponina koristi za svakog pacijenta, što znači da se faktori kao što su dob, spol i drugi zdravstveni problemi koji utječu na razinu troponina ne uzimaju u obzir, što u konačnici utječe na tačnost dijagnoze srčanog udara. Prethodna znanstvena istraživanja pokazala su da žene imaju 50 posto veću vjerovatnost da će dobiti pogrešnu početnu dijagnozu, a ljudi s pogrešnom dijagnozom imaju 70 posto veći rizik od smrti nakon 30 dana.

"Rana dijagnoza i liječenje spašavaju živote"

Britanski znanstvenici kažu da je njihov novi algoritam, nazvan CoDE-ACS, prilika da se to spriječi. Taj algoritam razvijen je pomoću podataka 10.038 pacijenata u Škotskoj, koji su stigli u bolnicu sa sumnjom na srčani udar. Sistem funkcionira tako da algoritam koristi rutinski prikupljene podatke o pacijentu, poput dobi, spola, EKG nalaza i povijesti bolesti, kao i razine troponina, kako bi se predvidjela vjerovatnost je li pacijent imao srčani udar. Rezultat se predstavlja u obliku vjerovatnosti od 0 do 100 posto za svakog pacijenta.

Za pacijente s akutnom boli u prsima zbog srčanog udara rana dijagnoza i liječenje spašavaju živote. Nažalost, mnoga stanja uzrokuju ove uobičajene simptome, a dijagnoza nije uvijek jednostavna. Iskorištavanje podataka i umjetne inteligencije za podršku kliničkim odlukama ima ogroman potencijal za poboljšanje skrbi za pacijente i učinkovitosti u odjelima hitne pomoći, ističe profesor Nicolas Mills, voditelj studije koja je objavljena u časopisu Nature Medicine, piše Daily Mail.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...