NA UPIT SANJE VULIĆ: Predsjednik Suda BiH najavio ‘istragu’ o tome ko je ‘službenica koja je na ročištu Dodiku sjedila s dubokim šlicem na suknji’

Zastupnicu SNSD-a je zanimalo da li je predsjednik Suda BiH odobrio jednoj od zaposlenica tog suda da nosi suknju 'dubokog šlica, do prepona'

  • Politika

  • 11. Nov. 2023  

  • 10

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odgovorio je zastupnici SNSD-a Sanji Vulić, na njena pitanja u vezi sa zastavama u sudnicama BiH, te na ono koje je Vulićka postavila u vezi "dubine šlica na suknji“ jedne od zaposlenica Suda BiH koji su zasmetali Vulićki tokom ročišta njenom stranačkom šefu i predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku održanom pred Sudom BiH, 16. oktobra ove godine, piše Raport.ba.

Sanji Vulić prvo su zasmetale dvije zastave Bosne i Hercegovine u sudnici BiH pod kojima se Dodik izjašnjavao o krivici 16 oktobra, pa je pitala je li "srpski narod diskriminiran" zbog toga što u sudnici Suda BIH nema entitetske zastave RS.

Uprkos tome što je državna zastupnica, Vulićka očigledno ne poznaje državne zakone, prije svega onaj o zastavi BiH koji jasno propisuje da izuzev državnih obilježja, u državnim institucijama nema mjesta za druge zastave.

"U Sudu Bosne i Hercegovine primjenjuje se Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, te je iz navedenog razloga u sudnicima isključivo istaknuta zastava Bosne i Hercegovine. Pored obilježja, koja su u skladu sa navedenim Zakonom, nema istaknutih drugih obilježja. Kada je u pitanju uređenje sudnica Suda Bosne i Hercegovine, isto nije propisano posebnim aktom, već zavisi od prostora u kojem je sudnica smještena i u skladu sa istim vrši se prilagođavanje izgleda same sudnice, uz poštivanje važećih propisa, kao što je Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

alt

Predsjednik Suda BiH, Ranko Debevec najavio je i da će biti provjereni Vulićkini navodi o neprimjerenom odijevanju jedne od zaposlenica Suda BiH koja je prisustvovala ročištu Miloradu Dodiku, a koju je Vulićka taj dan iz publike očigledno pažljivo analizirala.

Podsjećamo, Vulićka je u provokativnom pitanju predsjedniku Suda BiH navela da je jedna „dama, plave kose, daktilograf, odnosno jedna od zaposlenih u Sudu, gledano iz galerije, sjedila desno, bila odjevena u bijelu suknju ispod koljena, ali sa dubokim šlicem do prepone (inguen, -inis,f)“, te je ovu državnu zastupnicu SNSD-a zanimalo "da li je taj modni detalj dubokog šlica" odobrio Debevec, s obzirom na to, kako je navela da "predsjednik Suda može dozvoliti određena odstupanja ako to zahtijevaju određene prilike", a Vulićku je zanimalo i da li je ročište njenom šefu bilo "određena prilika".

U odgovoru Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH na ova pitanja navodi se :

alt

"Zaposleni u Sudu Bosne i Hercegovine su u obavezi da poštuju Pravilnik o unutrašnjem sudskom poslovanju, kao i Kodeks poslovnog ponašanja zaposlenika Suda Bosne i Hercegovine. U odnosu na Vaše istaknute navode o oblačenju zaposlenice Suda Bosne i Hercegovine, obavještavamo Vas da ćemo provesti interne provjere dosljednog poštivanja Kodeksa", naveo je u odgovoru Debevec.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...