CURE DETALJI HAPŠENJA PREDSJEDNIKA SUDA BIH: Ranko Debevec je sjedio za stolom osam minuta, nakon čega je stolu za kojim je sjedio prišao...

Oni su uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Obojica će pritvorske dane provesti u KPZ Vojkovići.

  • Mini market

  • 22. Dec. 2023  

  • 1

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH uhapšen je 18.12. 2023. u konobi “Luka” u Sarajevu.

Uhapsili su ga inspektori SIPA-e koji su prije njega stigli u taj ugostiteljski objekat, ali, prema izvorima novinara Slobodana Vaskovića, nisu znali koga trebaju da uhapse. 

Debevec je u konobu stigao oko 14 sati, zajedno sa svojim pratiocem Asmirom Klapuhom.

Debevec je sjedio nekih sedam, osam minuta, nakon čega je stolu za kojim je sjedio prišao Klapuh u pratnji jednog inspektora SIPA-e i pozvao ga da izađe. Bivši predsjednik Suda BiH je izišao sa Klapuhom i inspektorom SIPA-e, da bi se vratio za svoj sto nakon nekih desetak minuta. 

Tada su sa njim bila tri pripadnika SIPA-e, s kojima je raspravljao oko toga ko je potpisao naredbu da bude uhapšen i da mu se oduzmu telefoni. Inspektori su mu odgovorili da “rade svoj posao” i da će “sve informacije dobiti u sjedištu SIPA-e”. Rasprava je kratko trajala.

Zamolili su ga da ugasi telefon i da ga preda, ali Debevec je nazvao svoju advokaticu Vasviju Vidović, te još jednu osobu.

Nakon toga su mu oduzeli telefon, ugasili ga i odveli iz konobe.

Podsjetimo, Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda BiH, a VSTV je za vršiteljicu dužnosti izabrao sudkinju Minku Kreho.

Debevec, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH koji je uhapšen kada i on, odlazi u pritvor.

Oni su uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Obojica će pritvorske dane provesti u KPZ Vojkovići.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...