Hronika
NEOBIČNA KRAĐA U BH. GRADU: Lopov "namirisao" i ukrao 40 kilograma suhog mesa
09. Nov. 20240
Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
Gastro
15. Sep. 2024 15. Sep. 2024
0
Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhih mesa na svijetu.
Na prva tri mjesta se nalazi varijante iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne.
Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici našeg regiona u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi Nova.rs.
Za suho meso su rekli da je bh. specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.
Za njeguški pršut kažu da je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj namirnici.
Na 19. mjestu se nalazi užički pršut iz Srbije.
Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe.
Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Hronika
NEOBIČNA KRAĐA U BH. GRADU: Lopov "namirisao" i ukrao 40 kilograma suhog mesa
09. Nov. 20240
Gastro
TASTE ATLAS OBJAVIO: Ćevapi iz bh. grada zauzeli 45. mjesto na listi najboljih jela u svijetu
01. Apr. 20230
Hronika
PLATIO KAZNU OD 1.650 EURA: Pokušao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku unijeti suho meso i cigarete
19. Mar. 20230
Zdravlje
MOŽE BITI VRLO OPASNO: Ako često konzumirate ove namirnice, mogli biste imati velike probleme…
05. Mar. 20220
Sport
NEVJEROVATNI SRBIN NIŽE USPJEHE: Đoković došao na dvije pobjede do 100. titule u karijeri
Prije 3h0
Estrada
JASAN STAV POBJEDNIKA EVROVIZIJE: Izraelu treba zabraniti takmičenje!
Prije 3h0
Hronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV CEZARA: Tereti se da je isplanirao ubistvo Satka Kekića, saradnicima ponudio OGROMNU CIFRU da ga likvidiraju!
Prije 3h0
Evropa
GENERAL KOJEG JE ZELENSKI SMIJENIO: "Vrijeme je da se prestanemo nadati čudu!"
Prije 4h0
Gastro
KONTROLA AŠČINICA U SARAJEVU: Neispravni brisevi u devet objekata, jedna zabrana rada
21. Maj 20250
Gastro
JEDNO BRZO, UKUSNO I NE TAKO SKUPO JELO: Napravite rižoto od piletine i šampinjona po ovom receptu
21. Maj 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 19h0
Gastro
DOMAĆE JE NAJBOLJE: Na brzinu napravite Raffaello kuglice i iznenadite ukućane… (VIDEO)
20. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.