BUDITE OPREZNI: Ukoliko u kafu stavljate ovaj sastojak, mogli biste imati velikih problema...

Što se tiče kafe i kakaa, dokazi su također različiti.

  • Zdravlje

  • 13. Okt. 2024  

  • 0

Cimet, popularan začin u slatkim i slanim jelima, sada je predmet trenda na TikToku koji tvrdi da njegovo dodavanje kafi može pomoći u sagorijevanju masti u tijelu. Ta tvrdnja sugerira da kašičica cimeta u vašoj dnevnoj kafi, s malo kakaa za bolji okus, može dovesti do gubitka težine. No, postoji li znanstvena osnova za ovu ideju?

Prema Evangeline Mantzioris, direktorici programa za prehranu i prehrambene znanosti i akreditiranoj dijetetičarki na Univerziteta Južne Australije, učinkovitost cimeta u poticanju gubitka masnoće ovisi o vrsti cimeta i količini koja se konzumira.

Nije svaki cimet isti

Postoje dvije glavne vrste cimeta: kasija i cejlonski. Kasija cimet je češći, ima gorak okus i sadrži oko 95 posto cinamaldehida, spoja odgovornog za okus i aromu cimeta. S druge strane, cejlonski cimet je slađi i sadrži 50-60 posto cinamaldehida.

Istraživanja nude mješovite nalaze o tome pomaže li cimet gubitak masnoće, naglašava Mantzioris. Pregled 35 studija pokazao je da konzumiranje manje od 1,5 grama cimeta dnevno (otprilike pola kašičice) može smanjiti opseg struka za 1,68 cm. Međutim, veće doze nisu dovele do značajnih promjena. Meta-analiza koja je uključivala 21 kliničko ispitivanje i 1480 sudionika otkrila je da cimet smanjuje BMI za 0,40 kg/m2 i težinu za 0,92 kg, ali nisu primijećene promjene u sastavu tijela (masno u odnosu na nemasnu masu).

Druga znanstvena recenzija, koja je uključivala višestruke meta-analize, otkrila je da je cimet pridonio prosječnom gubitku težine od 0,67 kg i smanjenju BMI od 0,45 kg/m2. Gubitak težine uočen u tim studijama je skroman i obično se događa u razdobljima od dva do šest mjeseci. Sudionici su imali različite zdravstvene profile, većina s Bliskog istoka ili Indijskog potkontinenta, a studije su koristile različite vrste cimeta i različite doze, od kojih nijedna nije bila vrsta koja se može naći u trgovinama.

Prednosti i rizici konzumiranja cimeta

Mantzioris objašnjava da cimet može pridonijeti gubitku težine snižavanjem razine glukoze u krvi, poboljšanjem učinkovitosti inzulina i pospješivanjem razgradnje masti za energiju. Također može povećati osjećaj sitosti usporavanjem otpuštanja hrane iz želuca u crijeva.

Unatoč potencijalnim dobrobitima, cimet nosi i rizike. Neki pripravci cimeta sadrže teške metale poput olova, koji mogu kontaminirati cimet tokom rasta i žetve. Osim toga, kumarin, koji se nalazi u kasijinom cimetu, može biti toksičan za jetru. Mantzioris upozorava: Za ljude s težinom većom od 60 kg, 2 kašičice (6 g) kasije cimeta bi dovele do prekoračenja sigurne granice.

Što se tiče kafe i kakaa, dokazi su također različiti. Neka istraživanja sugeriraju da šoljica kafe može malo smanjiti debljanje, dok tamna čokolada ili kakao mogu rezultirati malim gubicima težine od 0,2-0,4 kg, ali tek nakon sedmica redovne konzumacije.

U konačnici, iako cimet može ponuditi neke male prednosti u gubitku težine, Mantzioris naglašava da nije vjerovatno da će dovesti do značajnog gubitka težine bez drugih prilagodbi načina života. I, koliko god bismo željeli da je to istina, ni peciva s cimetom ili krofne neće pomoći zbog visokog udjela kalorija, piše The Conversation.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...