PITANJE SVIH PITANJA NAKON 35 MJESECI: Nestaje li svjetla na kraju tunela Hranjen zbog nesavjesnog rada Vlade FBiH?

Ovim povodom reagirala je Nasiha Pozder, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

  • Ekonomija

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 3

Realizacija izgradnje projekta brze ceste Sarajevo – Goražde započela je krajem septembra 2018. godine potpisivanjem ugovora o gradnji tunela Hranjen između JP "Autoceste FBiH" i kompanije "Euroasfalt". Završetak radova planiran je u roku od 36 mjeseci.

Danas, 35 mjeseci kasnije, iz medija saznajemo da je prokopano tek oko 36 posto tunela Hranjen, dok je utrošeno čak 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova.

Tim povodom reagirala je Nasiha Pozder, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Pričajući o tunelu Hranjen, moramo se vratiti gotovo tri decenije u prošlost, jer ne smijemo zaboraviti da su Vladi FBiH trebale 23 godine da osvijesti problem nepovezanosti Goražda s ostatkom Federacije. Istovremeno, tim gradom vlast nikad nije prestala emotivno manipulirati, čime je svoju nebrigu pokušavala nadomjestiti komplimentima kako su herojski grad i slično. Potom, što je još tužnije, za taj grad u smislu njegove povezanosti odlučili su se zauzeti u jeku predizborne kampanje 2018. Tad sam dovela u vezu otvaranje tunela Hranjen s hidrocentralom Vranduk, kojom se pred svake izbore manipulisalo, presijecale se vrpce, a ona nikad nije ni proradila. Nažalost, napravila sam tačnu paralelu. Imamo slučaj da će rok za završetak radova biti probijen, da je prokopano oko 36 posto tunela, a 97 posto planiranih sredstava je već potrošeno.

Najveća krivica, naravno, leži na Vladi FBiH. Primjetno je da Vlada odgovornost želi prebaciti na izvođača radova 'Euroasfalt', ali problem je u prirodi ugovora koji je Vlada potpisala. Radi se o tome da je Vlada, čijim se čelnim ljudima trenutno pred Sudom BiH sudi i za nesavjestan rad, potpisala ugovor koji nije predviđao poteškoće u radu koje su se u međuvremenu pojavile i jednim dijelom izvukle novac. Drugi problem je što je Vlada pristala da cjelokupna sredstva za projekt prebaci firmi, umjesto da to ide po završetku određenih faza projekta nakon nadzora, kojeg prvih pet mjeseci nije ni bilo, a kad je uspostavljen, nije imao nikakve ovlasti, što je treći najveći problem u ovoj priči.

Dio odgovornosti snosi i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona, koja za sam projekt nije pokazivala nikakav interes do danas, kada je ušao u slijepu ulicu. Upozorenja je bilo, a davao ih je u više navrata kroz pitanja i inicijative zastupnik Naše stranke u Skupštini BPK Ibrahim Delić. Vlada BPK, s druge strane, pogodovala je finansijskim interesnim sferama u ovom projektu, a na štetu građana, tako što je dopustila da se otpadni materijal koji nastaje prilikom gradnje tunela, deponuje na području Kantona bez naknade.“

Pozder kaže da Vlada u vezi s ovim projektom nije nikako informisala Parlament FBiH. Ono što će sada kao poslanica uraditi jeste upravo insistiranje na transparentnijem pristupu daljnjoj gradnji. S tim ciljem, u parlamentarnu proceduru uputila je sljedeća pitanja:

- U kojoj je fazi realizacija ugovora o izgradnji tunela Hranjen, prema ugovoru zaključenom sa preduzećem "Euroasfalt"?

- Da li je izrađena nova dinamika radova na tunelu Hranjen i koji je datum završetka realizacije ovog projekta?

- Koliko sredstava je do danas utrošeno i koji je obim izvršenih radova?

- Kada se planira pokretanje javne nabavke za LOT 2?

Pitanja su postavljena Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i JP "Autoceste Federacije BiH", od kojih Pozder očekuje ozbiljniji i odgovorniji pristup generalno u javnosti te na jasno određivanje granica vlastite odgovornosti u ovom slučaju te u vezi s tim poduzimanje adekvatnih mjera radi poboljšanja vlastitog rada, pogotovo kad su kapitalni infrastrukturni projekti u pitanju.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...