SAFET KEŠO UZBURKAO JAVNOST: "Imali smo ranije neke slične događaje koji su se, nažalost, završili tragično..."

Smatra da nije bilo razloga da zastupnici iz Republike Srpske napuste sjednice.

  • Mini market

  • 20. Apr. 2023  

  • 0

Na jučerašnje burno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine osvrnuo se i zastupnik SDA Safet Kešo. Istakao je kako ovo nije nova situacija te da smo imali ranije "neke slične događaje koji su se, nažalost, završili tragično". Ističe da je došlo "vrijeme raspleta". "Što bi naš narod rekao 'mora se svakome kazati, i popu pop i bobu bob", rekao je Kešo govoreći o pitanjima graničnih prelaza i državne imovine BiH.

Smatra da nije bilo razloga da zastupnici iz Republike Srpske napuste sjednice.

“Tok sjednice je bio sasvim regularan do 6. tačke dnevnog reda i pojavila se neka nerealna dimenzija, količina gorčine, na temi koja ne bi trebala proizvesti toliko gorčine. Predložio sam jedan zaključak u svoje ime i ime kolege Šemsudina Mehmedovića koji se odnosio na sam tekst Zakona na neke granične prijelaze pa je onda odjednom nastupila neka vrsta histerije. Vidjelo se da zapravo nije tok sjednice uvjetovao tu vrstu histerije, nešto se događalo izvan sale”, rekao je Kešo.

Kaže kako se poslije vidjelo da je to uzrokovala zajednička izjava o državnoj imovini koju su potpisali lideri.

“Kada je ova situacija u pitanju, mislim da se može jedno vrijeme bježati od nje, pokušavati da se zaobiđe, ali naprosto vas vrijeme i događaji vode prema toj istini. Ovo je vrijeme raspleta, mislim da ono nastupa. Što bi naš narod rekao ‘mora se svakome kazati, i popu po i bobu bob’. Kada je u pitanju državna imovina, nema uzmicanja. Jedino mjesto gdje se to pitanje može riješiti jeste parlamentarna sala i usvajanje zakona o državnoj imovini. Očigledno je politika Milorada Dodika, potpomognuta nekim faktorima susjedstva, željela da na jedna drugačiji način riješi to pitanje kako bi njome raspolagali na nezakonit način. Pretpostavljam da su zastupnici SNSD-a na posredan način, i ostali iz RS, dobili signal da napuste zasjedanje parlamenta zbog toga što se, eto oni na sjednicama bave perifernim stvarima, a ovamo se događaju neke krupne stvari”, rekao je Kešo.

Naveo je kako su reagirali u mjeri u kojoj su mogli i trebali.

“Željeli smo da ta problematika graničnih prijelaza bude riješena kao u svim zemljama. Kolegica Vulić je rekla da se nemamo šta miješati, da smo u tuđoj avliji. To nije tuđa avlija, svaki pedalj ove zemlje je naša avlija i jako nas zanima šta se događa. Morali smo reagirati. Pitanje državne imovine je jedno od najvažnijih pitanja ovoga vremena i prostora. Očekujem da će se vatra stišati i da ćemo se vratiti radu u parlamentu”, poručio je Kešo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...