TO JE "KOMPROMIS" I VRAĆANJE U INSTITUCIJE: U timu za pregovore o Novoj istočnoj interkonekciji pet Srba

O ovim tačkama će se raspravljati kada SNSD odluči da se vrati u Vijeće ministar tj. kada Vijeće ministara odluči da samo ove tačke budu na sjednici bez dodataka koji su od interesa za evropski put BiH. Vrlo važno pitanje u ovom paketu jeste i tačka koja se odnosi na kvalitet tečnih goriva. 

  • Ekonomija

  • 29. Apr. 2023  

  • 8

Vijeće ministara BiH je odgodilo raspravu o nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" na pravcu granica Srbija - BiH - Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad i nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske" na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar. 

O ovim tačkama će se raspravljati kada SNSD odluči da se vrati u Vijeće ministar tj. kada Vijeće ministara odluči da samo ove tačke budu na sjednici bez dodataka koji su od interesa za evropski put BiH. Vrlo važno pitanje u ovom paketu jeste i tačka koja se odnosi na kvalitet tečnih goriva. 

Predstavnici "trojke", tačnije Elmedin Konaković u pokušaju da objasni šta se konkretno dešava uporno ponavlja da je Nova istočna interkonekcija "vraćena" u institucije i kako će sada institucije BiH razgovarati pojedinačno sa Srbijom i Hrvatskom o ovim projektima.

No, pravo pitanje jeste ko će to pregovarati? Za Novu istočnu interkonekciju pregovarat će, a prema zaključku koji prati Nacrt sporazuma sljedeće institucije: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministar energetike i rudarstva RS, ministar finansija i trezora BiH, ministar finansija RS, direktor Gas-Res.

Dakle u nizu i po vertikali i po horizontali pet predstavnika i svi iz reda Srba.

Za Južnu interkonekciju pregovarat će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, ministar finansija i trezora BiH, ministar finansija FBiH i direktor BH-Gasa.


Prema nacionalnom rasporedu to su dva predstavnika Srba, dva predstavnika Bošnjaka i jedan predstavnik Hrvata.

Analogno navedenom o Novoj istočnoj interkonekciji smiju samo pričati predstavnici Srba, a o Južnoj interkonekciji mogu pripadnici svih naroda uz omjer 2 predstavnika Bošnjaka (uslov da je direktor BH-Gasa Bošnjak), a ostala tri predstavnika su 1 predstavnik Hrvata i 2 predstavnika Srba. 

Ako posmatramo Komisije zaključak je da je Nova istočna interkonekcija samo rezervisana za Srbe, a o Južnoj mogu pregovarati svi, a najmanje Bošnjaci iako je sva potrošnja gasa kod Bošnjaka.

Kontaktirali smo Almira Bečarevića, sada ministra u Vladi KS, ali prije svega stručnjaka u gasnom sektoru BiH koji je kazao da pričati o Novoj istočnoj interkonekciji kroz prizmu odvojka za Gradačac ili ventil u Brčkom je jedan besmisao.

"Ne znam koji to "stručnjaci" opravdavaju ovaj projekat kroz ove dvije besmislene stvari. Ako možete te stručnjake za gas da suočite sa mnom u otvorenoj debati na bilo kojoj TV. Postavljam pitanje jesmo li mi Bošnjaci to retardirani, pa ne smijemo ni prići energetskim projektima RS", ističe Bečarević.

Dodaje da je Nova istočna interkonekcija rusko/srpski projeka. To je projekat ankerisanja u energetski sektor BiH i kome nije jasno teško mu mogu pomoći. Pričati o nekakvom ventilu u Brčkom, a imati poluprazan postojeći gasovod ili pričati o ruskim projektima, a moći kupiti gas iz Azerbejdžana je izgleda uzaludno jer, eto, spasit će nas ventil u Brčkom“, kaže Bečarević. 

Također, on upozorava da se neophodno prestati pozivati na "stručnjake" i "institucije" jer od 10 članova obje komisije samo su dva predstavnika struke. 

"Nova istočna interkonekcija je besmislen projekat i ničim opravdan projekat osim ulaska ruskog kapitala i ovladavanja energetskim sektorom BiH. Članovi Komisija to pokazuju", dodaje Bečarević.

(Patrija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...