OPASNIJI I GORI: Da je želio, Putin je oklopnu kolonu Wagnerovih pobunjenika mogao zbrisati s lica zemlje čim je krenula autocestom iz Rostova prema Moskvi

Osim ruskih ekstremista koji odavno zagovaraju upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, niko neće žaliti za Prigožinom

  • Svijet

  • 28. Jun. 2023  

  • 1

Piše: Zdravko Milinović (Globus)

Putinov režim je na koljenima, on je osobno izgubio kredibilitet i više nema autoriteta. Je li to točno? Koliko je propali Prigožinov vikend-puč pokazao slabost režima? Je li Jevgenij Prigožin bio sam i ako nije, tko je stajao iza njega i tko mu je bio spreman pomoći? Hoće li Ukrajinci moći i znati iskoristiti novonastali kaos u Rusiji?

Toliko je nepoznanica na koje se još ne mogu dati suvisli odgovori da mnogi zaključuju kako je ovo početak Putinova kraja. Ipak, zaboravlja se nekoliko činjenica.

Da je želio, Vladimir Putin oklopnu kolonu Wagnerovih pobunjenika mogao je zbrisati s lica zemlje čim je krenula autocestom iz Rostova prema Moskvi. Moćno rusko zrakoplovstvo (koje inače ne leti iznad Ukrajine jer se boje snažne zapadne protuzračne tehnike, nego raketira gradove s velike udaljenosti) moglo je Prigožinove tenkove uništiti slobodno leteći nad ruskim prostranstvima. Ali nije. Pustio ih je da prijeđu 700 kilometara dajući im vremena da se predomisle i odustanu od pohoda na Moskvu.

Želio je izbjeći krvoproliće u samoj Rusiji jer bi to bio početak građanskog rata u vrijeme dok se još ne usudi provesti niti ograničenu mobilizaciju. Drugo, time bi nepovratno izgubio Wagnerove prekaljene borce za nove bitke u Ukrajini. I treće, nikako nije bio siguran koje bi se postrojbe ruske vojske ili garde mogle u konačnici pridružiti pobunjenicima.

Prigožin se zapravo predao kad je vidio da bi ruski avioni mogli početi odlučujući napad. Zato se Putin u kasnovečernjem govoru u ponedjeljak posebno i zahvalio pilotima koji su mu ostali vjerni. Najavio je obračun s vođama pobune unatoč obećanjima davanim u kritičnim satima kada je za pregovore iskorišten bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Osim ruskih ekstremista koji odavno zagovaraju upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, nitko neće žaliti za Prigožinom. Kijevu bi odgovaralo da se pobuna rasplamsala i da su Rusi morali povlačiti svoje divizije s fronte, ali na Zapadu je prevladao razum. Nitko nije želio ni pomisliti na mogućnost da plaćenici Wagnera preuzmu kontrolu nad skladištima nuklearnog oružja.

Upravo u tome leži odgovor na pitanje tko je najviše profitirao ovom krizom. Putin se pokazao kao razumnija opcija. On ne namjerava započeti nuklearni rat, osim ako ne bude dovedeno u pitanje postojanje same države Rusije, kako je već nekoliko puta rekao.

Dakle, svijet s Putinom može biti miran, jer, eto, u Rusiji ima i puno opasnijih i gorih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...