DO SADA IH JE OSLOBOĐENO PET: Hamas tvrdi da će u narednih nekoliko dana osloboditi strane taoce

Procjenjuje  se da Hamas trenutno drži oko 240 talaca u Gazi, nakon što je militanta grupa napala zajednice na jugu Izraela 7. oktobra – što je izazvalo žestoku bombardersku kampanju i kopneni prodor izraelske vojske na to područje, prenio je Daily Mail.

  • Svijet

  • 31. Okt. 2023  

  • 0

Oružano krilo Hamasa je saopštilo da će osloboditi strane taoce koji se trenutno nalaze u njihovom zatočeništvu u narednih nekoliko dana, prenosi Daily Mail.

Procjenjuje  se da Hamas trenutno drži oko 240 talaca u Gazi, nakon što je militanta grupa napala zajednice na jugu Izraela 7. oktobra – što je izazvalo žestoku bombardersku kampanju i kopneni prodor izraelske vojske na to područje, prenio je Daily Mail.

Do sada je oslobođeno pet talaca, uključujući četvoricu nakon pregovora putem diplomatskih kanala i jednog nakon akcije izraelske vojske.

Abu Obeida, portparol Ezzedin al-Kassam Brigada, izjavio je u televizijskom obraćanju:

"Obavijestili smo posrednike da ćemo osloboditi određeni broj stranih državljana u narednim danima.“

Ova objava stigla je dok se povećavaju međunarodna upozorenja zbog sve većeg krvoprolića i rastuće humanitarne krize u Gazi, u danu kada su izraelski vojnici i pripadnici Hamasa vodili "žestoke bitke" na sjeveru pojasa.

‘Gaza će biti groblje i močvara za neprijatelja, njegove vojnike i političko i vojno rukovodstvo’, rekao je Obeida.

Ratni avioni su neprestano bombardovali Gazu, gdje je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas saopštilo da je do sada preminulo 8.525 ljudi, uključujući preko 3.500 djece.

Ministarstvo je kasnije saopštilo da je najmanje 50 osoba poginulo u izraelskom bombardovanju izbegličkog logora na severu pojasa Gaze u utorak.

Kako tvrdi Hamas, više od 50 osoba je poginulo u izraelskom napadu na izbeglički logor Jabalia u Gazi.

Zgrade su srušene u gusto naseljenom kvartu, otvarajući ogromne udubljenja u zemlji, a stanovnici su uporedili to sa zemljotresom i rekli da se zemlja sručila oko njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...