EKSPLOZIJE I RAFALI U GAZI: Žestoke borbe oko bolnice Al-Shifa, oglasio se Hamas, nude Izraelu...

Izraelska vojska pokazala je, pak, video koji, kako tvrde, pokazuje Hamasovo oružje pohranjeno ispod dječje bolnice u Gazi.

  • Evropa

  • 14. Nov. 2023  

  • 2

Izraelska vojska nastavlja napadati ciljeve u pojasu Gaze. Istodobno zaoštravaju se sukobi i na Zapadnoj obali - strahuje se da bi to mogla postati nova fronta u ratu Izraela i Hamasa koji je ponudio oslobađanje 50 do 70 talaca u zamjenu za petodnevno primirje i svoje zarobljenike.

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al-Shifa, najveće u Gazi. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da se ta bolnica pretvara u groblje, s tijelima koja se gomilaju u bolnici i izvan nje. Desetine prijevremeno rođene djece i pacijenata koji trebaju dijalizu, ne mogu biti adekvatno zbrinuti zbog nedostatka električne energije, upozorava UN.

- Kritična infrastruktura u bolnici Al-Shifa je oštećena, uključujući rezervoare za vodu, stanice za kisik, kardiovaskularni odjel i rodilište. Tri medicinske sestre su navodno ubijene. Mnogi pacijenti su pobjegli ili pokušali pobjeći, izjavio je Andrea De Domenico, čelnik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći.

Izrael optužuje Hamas da je ispod bolnice smješten njihov zapovjedni i kontrolni centar, no Hamasovi militanti i bolničko osoblje to negiraju. Izraelska vojska pokazala je, pak, video koji, kako tvrde, pokazuje Hamasovo oružje pohranjeno ispod dječje bolnice u Gazi.

- U podrumu ispod bolnice pronašli smo Hamasov zapovjedni i kontrolni centar, eksplozivne prsluke za bombaše samoubice, granate, kalašnjikove, RPG-ove i drugo oružje, kompjutere i novac. Našli smo i dokaze da je Hamas ovdje držao taoce. Ovakve eksplozivne prsluke teroristi koriste kako bi napali vojnike i raznjeli se usred bolnice, između pacijenata, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...