KANTONALNI POSLANIK MUAMER BANDIĆ: "Stranka za BiH predložila amandmane na Prijedlog budžeta KS kako bi riješila probleme koje je Trojka 'zaboravila'"

Vlada KS je Prijedlogom budžeta pokazala toliku senzibilnost i brigu o mladima da je za 2024. godinu predložila tek mizernih 500.000 KM za stambeno subvencioniranje mladih.

  • Mini market

  • 23. Dec. 2023  23. Dec. 2023

  • 0

Piše: Muamer Bandić, poslanik SBiH-a u Skupštini KS (Patrija)
Klub zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo uložio je 14 amandmana na Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo. Cilj naših amandmana je povećati budžetski opseg na stavkama kapitalnih ulaganja u narednoj godini. Fokus je na rješavanju realnih infrastrukturnih problema građana u raznim oblastima kroz ulaganja u već pripremljene projekte, a koji su već par godina na čekanju.

Naši amandmani se fokusiraju na konkretne projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekologije, sigurnosti, pomoći mladim ljudima i izgradnje saobraćajne i komunalne infrastrukture u Kantonu Sarajevo.

Predlažemo hitnu obnovu i rekonstrukciju nekoliko Osnovnih škola ( "Avdo Smailović“, "Nafija Sarajlić“, "Malta“ i "Isak Samokovlija“) u Kantonu Sarajevo, opremanje OŠ "Sokolje“, kao i rješavanje imovinsko - pravnih odnosa za izgradnju nove škole u naselju Nova Otoka, gdje je predviđen prostor za izgradnju osnovne škole, ali se moraju stvoriti preduvjeti kako bi projekat zaživio.

Amandmanski predlažemo i izdvajanje sredstava za nabavku aparata lokomat sa pedijatrijskim ortozama za Opću bolnicu u Sarajevu, koji je neophodan za rehabilitaciju pacijenata.

Predložili smo i realizaciju projekata obnove saobraćajnica i komunalne infrastrukture u industrijskoj zoni Donje Telalovo Polje, te izvođenje radova na regulaciji rijeke Dobrinjke. Zatim, izgradnju vodovodne mreže na lokacijama: Ulica Smaila Šikala, naselje Zabrđe (zona rezervoara Sokolje) i Ulica Amira Muharemovića, te izgradnju kanalizacione mreže u Dobroševićkoj ulici i pojasu XII transferzale, te ulicama Adema Žunića, Safeta Ahmespahića, Šerifa Loje i Amira Muharemovića, čime bi se riješili dugoročni problemi građana ovog dijela Kantona Sarajevo.

Naš je prijedlog da se za nastavak izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo izdvoji dodatnih 11.000.000 KM kako bi se nastavila izgradnja dijela Južne longitudinale do spoja sa V transferzalom i završi dio V transferzale. Zatim da se napravi rehabilitacija Ulice Ive Andrića do Južne longitudinale i završi izgradnja kružne raskrsnice na Južnoj longitudinali, te nastavi rekonstrukcija saobraćajnice Džemala Bijedića zajedno sa rekonstrukcijom kružne raskrsnice na Otoci i izvrši rekonstrukcija Dobroševićke ulice.

Jedan od amandmana se odnosi i na povećanje ulaganja u sigurnost građana. Imajući u vidu da je u prošloj godini planirana izgradnja objekta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo smatramo da su se stekli uslovi za realizaciju prve faze izgradnje, a sve u cilju stvaranja preduslova za pokrivanje Kantona Sarajevo videonadzorom i podizanja nivoa sigurnosti građana.

Vlada KS je Prijedlogom budžeta pokazala toliku senzibilnost i brigu o mladima da je za 2024. godinu predložila tek mizernih 500.000 KM za stambeno subvencioniranje mladih.

Zaista nam nije jasno kome mogu pomoći s ovim iznosom ili računaju da su u tekućoj godini namirili koga su tebali, svoje stranačke podobne kadrove, pa ih za ostale građane nije briga. Svjedočili smo da se odgovornost za nedostatna sredstava za mlade u 2023. godini godini pripisivala ministru iz Stranke za BiH Almiru Bečareviću, zbog planiranih 5.000.000 KM na ovoj stavci budžeta, iako je naš stav pri izradi i tog budžeta bio da su ta sredstva nedovoljna, no Trojka nije dala više.

S obzirom da su u budžetu KS za 2023. godinu planirana sredstva za subvencije mladima pri rješavanju stambenog pitanja u visini od 5 000 000 KM bila nedostatana, našim amandmanom smo predložili da se sredstva za ove namjene u 2024. godini uvećaju za 15.000.000 KM, kako bi izašli u susret potrebama ove populacije i dali šansu mladim ljudima da svoju budućnost grade u svome gradu i svojoj zemlji.

Ova Vlada niti zna niti želi pravično riješiti izvršne sudske presude, te planiranjem tričavih 3.400.000 KM nastavlja obmanjivati vlastite zaposlenike i u 2024. godini. Stranka za BiH je stoga amandmanski predložila da se za ovu namjenu izdvoji dodatnih 20.000.000 KM, čime bi se zaista otpočelo rješavanje ovog višedecenijskog unutrašnjeg duga, nastalog bahatoću i nemarom vlasti, a koji se ovakvim pristupom Trojke i dalje gomila.

Krajnje je vrijeme da pojedinci shvate da se problemi ne rješavaju tako što zatvorite oči i pravite se da ne postoje. Problemi se moraju rješavati i zbog toga sjede u dobro plaćenim ministarskim foteljama.

Stoga su naši prijedlozi amandmana na Prijedlog budžeta KS za narednu godinu ulaganja u konkretne projekte i projekte koji su spremni za implementaciju, a čijom izvedbom bi se poboljšao život građana. Nije nam namjera baviti se populizmom i zbunjivati narod. Taj dio prepuštamo profesionalcima čiji napredak sportski ide kolut naprijed - natrag dva, dok se grad Sarajevo guši u smogu i stalnim saobraćajnim gužvama, a djeca nam odlaze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...